İnternete düşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili yeni belgeler çıktı. TİB Başkanı, savcılığa Erdoğan ve kızına ait 12 ses kaydının yasal dinleme ile elde edilen kayıtlar olduğunu bildirdi.
Polis avukatlarına verilen CD'den ise Erdoğan'ın doğrudan dinlenmediği, şüpheli isimlerle yaptığı konuşmaların kayda girdiği, montaj/dublaj deline dinlemelerin yasal dinleme olduğuna dair TİB onaylı belgeler çıktı.

TİB ONAYLI BELGELER AVUKATLARA DAĞITILDI

Emniyet’in gözaltına alınan polislerin avukatına verdiği CD’de 17 Aralık’tan sonra internete düşen ses kayıtlarının TİB onaylı belgelerine yer verildi. CD’deki belgeler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 'hedef kişi' olarak dinlenmediğini, yolsuzluk soruşturmasında ‘hedef kişi’ olan şahıslarla görüşürken dinlemeye takıldığını gösteriyor. 

POLİS AVUKATLARINA VERİLEN CD'DEN ÇIKTI

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından internette yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili yeni belgeler ortayşa çıktı. İnternete düşen ses kayıtlarının TİB onaylı belgeleri, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten polislere yönelik son operasyon kapsamında polis avukatlarına verilen dosyalarda çıktı. 

KAĞIDA DÖKÜLMEYENİ, ŞİMDİKİ POLİSLER KAĞIDA DÖKTÜ

Polislerin avukatlarına Emniyet’te dağıtılan CD içerisinde binlerce sayfalık evrak ve tape çözümü bulunuyor. Tapelerden bir kısmı daha önce internette yayınlanan ve Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarından oluşuyor. Bazı dinleme kayıtları suçla ilgili olmadığı gerekçesiyle kâğıda dökülmemiş. Ancak, son operasyonu yapan polisler, bu kayıtları deşifre etti.

ERDOĞAN 'HEDEF KİŞİ' OLMAMIŞ

Belgeler Erdoğan’ın dinlendiği iddiasına da cevap veriyor. Çünkü Erdoğan’ın TİB kayıtlarına giren konuşmaları, kendisinin dinlenmesiyle değil yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında ‘Hedef Kişi’ olarak dinlenen şahıslarla görüşmesinden elde ediliyor.

TİB'İN, SAVCILIĞA GÖNDERDİĞİ RAPOR NE DİYOR?

25 Aralık soruşturması sonrasında bazı telefon görüşmelerinin internette yayınlanması üzerine inceleme yapan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), savcılığa ‘12 ses kaydının soruşturma dosyasından sızdırıldığını’ bildirdi.
25 Aralık soruşturması sonrasında bazı telefon kayıtlarının internet ortamında yayınlanması üzerine inceleme yapan TİB’in savcılığa gönderdiği ‘gizli’ damgalı yazı, emniyetteki “paralel yapı” soruşturması kapsamında hazırlanan soruşturma dosyasına girdi. 

TİB 12 SES KAYDI YASAL DİNLEMELERİN SIZDIRILMASI

TİB Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik imzalı yazıda “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” ifadesi kullanılarak, 121 internet sitesinde yayınlanan 12 adet ses kaydını, polis tarafından kendisine bildirilen ve mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerin kodlarıyla karşılaştırdığı, 12 kaydın 2012/656 sayılı ( 25 Aralık soruşturması) soruşturma kapsamında elde edilen dinlemeler olduğunu belirlediği bildirildi. 

'TİB ID BİLGİSİ İLE İNTERNETTE YAYINLANDI' VURGUSU

Savcılığa gönderilen yazıda, son dönemde hakkında dinleme kararı bulunan telefon görüşmelerinin içeriklerinin TİB ID bilgisi ile (TİB’teki kayıt numarası) internet ortamında yayınlandığı da özellikle belirtildi. Dinlemeyi gerçekleştiren polis memurlarının TİB kayıtlarında yer aldığını belirtilen yazıda bu polislerin aidiyet numaralarını (dinlemeyi yapan polislerin kullandığı kod) da savcılığa bildirdi.

'ALO FATİH' KONUŞMALARI İLE VARANK GÖRÜŞMELERİ

TİB’in soruşturma dosyasından dediği 12 ses kaydından 10’u Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ciner Medya Grubunun eski yöneticisi Fatih Saraç arasında geçen konuşmalar. 2 kayıt ise Erdoğan’ın kızı Sümeyye’nın Erdoğan’ın Başbakan iken danışmanı olan Mustafa Varank ile yaptığı görüşmelere ait.