Terör örgütüne karşı kapsamlı bir mücadele veren devlet, diğer yandan terörden etkilenen halka, psikolojik yardımdan eğitime kadar hür türlü desteği verecek.MGK toplantısında ve güvenlik zirvesinde alınan kararlar ışığında bu anlamda bir dizi atım atılacak. Çalışmalara bütün devlet kurumları katılacak.

Kordineli şekilde atılması öngörülen adımlar şöyle: 

GÜVENLİK: Özellikle Sur, Cizre, Nusaybin, Silopi gibi ilçelerde yoğunlaşan operasyonlar, asker-polis ve istihbaratın koordineli çalışmasıyla sonuca ulaşıncaya kadar sürdürülecek. Yetkililer, mücadele sırasında sivil vatandaşların zarar görmemesinin en büyük hassasiyet olduğunun altını çiziyor. Bu süreçte teröristlerle iş birliği yapan belediye başkanları ve vatandaşlarla ilgili de, gerekli işlemler hızla yapılacak. 

SAĞLIK: Sağlık hizmetlerinin aksatılmaması için azami çaba harcanıyor. Sadece gece ve hafta sonu nöbetiyle kalınmayacak, bazı noktalarda haftalık nöbet sistemi devreye sokularak, sürekli hizmet sağlanacak. Sağlık personelinin güvenliğine emniyet destek verecek.

EĞİTİM: Güvenliğin sağlandığı yerlerde hem sömestir dersi hem de takviye kurslar için hazırlık yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, izinli sayılan öğretmenlerle ilgili olarak, güvenlik birimlerinden gelecek bilgileri bekliyor. Hendeklerin kaldırılarak güvenliğin sağlandığı ve sokağa çıkma yasağının bittiği yerlerde eğitim seferberliği yürütülecek. 

ALTYAPI: Devlet, hendeklerin kapatılması, barikatların yıkılması ve güvenliğin sağlanmasıyla birlikte altyapı onarımına girişecek. Çevre Bakanlığı ve TOKİ görevde olacak. Bu süreçte, görevini yapmayan belediyelerle ilgili gerekli adımların da atılması planlanıyor.

ÇEVRE: Evleri ve iş yerleri zarar görenlere her türlü destek verilecek, yıkılan yerler onarılacak.

SOSYAL: Devlet, sadece ilçelerde kalanlara ve göçenlere maddi ve sosyal destek vermekle kalmayacak, terörün zihinlerde oluşturduğu hasar da onarılacak. Çocuklardan başlanarak, vatandaşlara psikolojik destek verilecek. 

ULAŞIM: Evlerini terk eden halkın dönüşünden, yolların daha güvenli hale getirilmesine kadar tedbirler de masada. Mayınlı saldırıların önüne geçmek amacıyla atılacak adımlar için ilgili tüm kurumlar devrede olacak.