Diyarbakır'ın 3 mahallesinde sokağa çıkma yasağı 11'inci gününe giren Silvanİlçesi'nde PKK'ya düzenlenen operasyonlar sürerken, çatışmalar nedeniyle vatandaşlar ilçeyi terk etmeye devam ediyor.

Sokağa çıkmanın yasak olduğu Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinin etrafında konuşlandırılan tanklar ve polis panzerleri mahallelere sızmalara karşı önlem alırken, yüzlerce aile can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle ilçe merkezini terk ediyor. Yasağın sürdüğü 3 mahalleden hiç bir eşyalarını alamadan çıkan vatandaşlardan bazıları ilçedeki diğer yakınlarının yanına yerleşirken, bazıları da Diyarbakır kent merkezine akın ediyor.

VATANDAŞ POLİSİN OPERASYONUNA ENGEL OLMAMAK İÇİN GİDİYOR

Silah ve patlama seslerinin gün boyu devam ettiği esnafların büyük bölümünü kepenklerini açmadığı görülüyor. Büyük bir gerginliğin yaşandığı Silvan'da vatandaşlar, çatışmaların daha da büyüyerek şiddetlenmesinden korkuyor. Çatışmalar nedeniyle ilçe merkezinde onlarca ev ve işyeri kullanılamaz hale geldi.

10 BİN KİŞİ ÇEVRE İLLERE GÖÇ ETTİ

Silvan'ın mahalleleri tamamen abluka altında. Vatandaşlar evlerini taşıyamıyor. Evleri olduğu gibi kalıyor. Çoluk çocuğunu alarak çevre il ve ilçelere göç ediyorlar. Yasaklı 3 mahallenin 23 bine yakın nüfusu var. Nüfusun büyük çoğunluğu göç etti. Şu ana kadar ilçeden yaklaşık 10 bin kişi göç etti.

PKK, PYD'NİN ARAPLARA YAPTIĞINI KÜRTLERE YAPIYOR

Suriye’deki fiili PYD kantonlarını model alan “kurtarılmış yerleşke” amaçlı bir proje.
Dağdakinden çok daha tedirgin edici bir terör yoğunlaşması. Muhatabının sadece “güvenlik güçleri” olduğu görüntüsünü verse bile Silvan halkının çoğunluğunu da vuruyor.

HALKI SOKAĞA DÖKMEYE ÇALIŞTI

PKK, Cizre’de, Şırnak’ta, Silvan’da özerklik ilanını bir halk hareketine dönüştürme, yani bu ilçelerdeki sivilleri de sokağa dökmeye çalıştı. Verilmek istenen görüntü “yerel halkla devletin güvenlik güçleri karşı karşıya getirmekti. Bunu başaramadı. Halk sokağa dökülmedi.