İstanbul'da önceki gün İstiklal Caddesi'ni kana bulayan canlı bombanın IŞİD militanı Mehmet Öztürk olduğu, yapılan DNA testiyle kesinleşti. Hain terör saldırısında 4 kişi hayatını kaybetmiş, 24'ü yabancı uyruklu 39 kişi de yaralanmıştı. İstiklal saldırısı, terör örgütü IŞİD'in daha önce deşifre olan talimatlarını akıllara getirdi.

IŞİD, militanlarına yönelik başlayan seri polis operasyonlarının ardından, eylemlerde 'aranma kaydı olmayan' militanlarının saldırılarda yeralması yönünde talimat vermişti.

5 KİŞİ GÖZALTINDA

Şüphelinin babası Nahsen Öztürk'ten alınan DNA örneklerinin, Mehmet Öztürk ile eşleştirmesinin ardından canlı bomba kesinleşti. Polis ekiplerinin dün gece kan, kıl ve tükürük örneği almasının ardından yapılan araştırmada fabrika işçisi baba Nahsen Öztürk gözaltına alındı.

Polis ekipleri, Nahsen Öztürk'ün ve ismi öğrenilemeyen diğer oğlunun evinde arama yaptı. Bu aramaların ardından polis, canlı bombanın ismi gizli tutulan kardeşini de gözaltına alındı.

Toplam gözaltı sayısının 5 olduğu açıklandı. 1992 doğumlu Mehmet Öztürk'ün emniyet ve jandarmada aranma kaydının olmadığı öğrenilirken, 3 yıldır IŞİD'in içinde bulunan Öztürk hakkında sadece 'kayıp şahıs' kaydı var. Bombacı Mehmet Öztürk'ün, yıllar önce babası Nahsen Öztürk'ün çalıştığı fabrikada bir müddet işçi olarak çalıştığı, daha sonra işten ayrılarak Gaziantep'i terk ettiği öğrenildi.

IŞİD SAFLARINDA SAVAŞTI

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, canlı bomba Mehmet Öztürk, 2013 yılında Çobanbey sınırından Suriye'ye geçti. Halep çevresinde 8 ay kadar muhalif gruplarla birlikte Esed'e karşı savaştı. 2014 yılı ortalarında ise terör örgütü IŞİD saflarına katıldı. Rakka ve Deyr Zor'dakiler başta olmak üzere PYD'ye karşı savaşılan cephelerde görev aldı. Terörist Öztürk'ün geçtiğimiz günlerde Çobanbey bölgesinden tekrar Türkiye'ye gidiş yaptığı iddia ediliyor. Öztürk'ün Gaziantep ve çevresinde birkaç gün kaldıktan sonra Türkiye'deki aracı militanla birlikte önce Ankara'ya sonra da İstanbul'a geçtiği öğrenildi.

TNT'Lİ EYP

İfadesinde oğlunun 2013 yılında Gaziantep'ten ayrılıp İstanbul'a gittiğini, o günden sonra çok seyrek görüştüklerini anlatan baba Nahsen Öztürk, Suriye'de IŞİD'e katıldığını öğrendiği oğluyla ilgili daha sonra emniyet birimlerine 'kayıp' ihbarında bulunduğunu
belirtti. Mehmet Öztürk'ün IŞİD bağlantısının yanısıra, saldırının arkasında başka güçlerin olup olmadığını da araştırılıyor. 'İntihar saldırıları'nın bütün dünyanın sorunu olduğunu belirten İçişleri Bakanı Efkan Ala ise terörle mücadelenin aralıksız süreceğini
vurguladı. Bu arada teröristin patlattığı bombanın 'TNT temelli parça tesirli el yapımı bomba' (EYP) olduğu belirlendi.

Yılmaz Bilgen - Hamdi Koçoğlu - Yeni Şafak