Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) darbe girişiminin ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında olağanüstü toplandı. Başkan Kahraman, "Birlik ve beraberlik zamanıdır, yaraları sarma zamanıdır" dedi. Meclis'e ilk olarka MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve arkasında Başbakan Binali Yıldırım geldi. TBMM Başkanı'ndan sonra söz alan Başbakan Binali Yıldırım ise, "Ya demokrasi ya ölüm diyerek dün gece bu salonda dimdik durdunuz. Milletin meclisinin üzerine bombalar yağdırdılar, silahla taradılar. Bir tek ger adım atmadınız. Her birinizin ölümü yanı başında hissettiğinizi biliyorum. Dünya parlamentolarına, demokrasilerine örnek bir duruş sergilediniz" dedi.

BAŞKAN İSTİKLAL MARŞI'NI OKUDU

TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yaptığı toplantıda şehitler içine saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Kahraman, daha sonra İstiklal Marşı'nın diğer 8 kıtasını okudu. Oturuma katılan bütün milletvekilleri ayakta alkışladı.
Kahraman daha sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bütün millet olarak tek vücuduz. Milletimizi temsil eden bütün bu hazurana teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yargıtay Başkanı ve yargı mensupları, yabancı misyon şefleri burada ve biz milletvekilleri olarak, hiçbir parti farkı gözetmeksizin yekvücut olarak buradayız. Danıştay üyelerimiz teşrif etmişler. Herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Dün akşamdan beri çok gergin, çok acı verici, çok ibretli saatler yaşamış bulunuyoruz. 15 Temmuz Demokrasi Bayramı'nın bir güzel tablosuyla karşı karşıyayız. Dileğimiz birliğimizin aynı şekilde devam etmesidir. Milletimize bu acıyı yaşatanlar müstehak oldukları cezaya çarptırılacaktır. Bu darbe teşebbüsünü fevri, anlık olarak değerlendirirsek, doğru değerlendiremeyiz ve anlayamayız. Türkiyemizin iç meselelerine tarihine, medeniyetine ve kültürüne sadık kalması, Türkiye'yi yönelendirecek politikalar dikte edecek bir takım dış güçleri rahatsız etmektedir. Türkiyemizin dış politikasına ilişkin meselelerde bir duruş sergileme çabası içinde olması, ülkemizin gelişmesini istemeyen bir takım güçleri rahatsız etmektedir.


Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı.

DARBE GİRİŞİMİ

Ne yazık ki dün akşam bir darbe girişimi yaşandı. Siyasi partilerimiz, STK'lar, devlet kurumlarımız, TSK'nın darbeyi prim vermeyen büyük çoğunluğu, aziz milletimiz ve milletvekillerimiz, vatan hainlerinin bu darbe girişimine onurla direnmiş ve Cenabı Hakkın yardımıyla buna izin vermemiştir.

"HALKA SALDIRDILAR"

Ne yazık ki bu hadiseler sırasında asiler birçok vatandaşımızın ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuşlardır. Birçok kamu binası saldırıya maruz kalmıştır. TBMM bombalanmıştır. Bu gazi meclise bomba atılmıştır. Ellerine verilmiş silahları devlete ve millete yöneltmişlerdir. Bu unsurlar milletin bağrına silahlarını dayamıştır. Bir yabancı güce saldırıyormuş gibi halka saldırılmıştır. Herkese geçmiş olsun diliyor, bir daha böyle kara günler yaşanmamasını diliyorum.

"GEREKEN YAPILACAKTIR"

Bu bir tür terördür. Yaşanan kalkışma başarılı olamamıştır. Devlet bu olayın sorumlularının ve iç ve dış uzantılarının ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bunu hukuk içinde yapacaktır. Bu kalkışmayı yapanlar küçük bir azınlıktır. Emir ve komuta zincirinin dışına çıkmış devlete isyan etmişlerdir. Gereken yapılacaktır ve en ağır şekilde cezalandırılacaktır."


"BU GÜNLER DE GEÇECEK"

Şimdi metanetimizi, sağduyumuzu koruyarak bu meseleyi kökünden temizlemek için birlik ve beraberlik zamanıdır. Bu millet tarihinde pek çok kötü badireler atlatmıştır. Bu günler de geçecektir. Biliyoruz ki zorlukta birlikte kolaylık vardır. TBMM, burada bir demokrasi nöbetinde bulundu. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin aynı ruhla bir arada bulundu. AK Parti, CHP ve MHP yetkilileri buraya geldi. HDP Eş Genel Başkanı beni Diyarbakır'dan aradı, bu toplantıya katılacaklarını ve darbe karşı olduklarını ifade ettiler. Ortak metnini birlikte okuyacağız ve topluma sunacağız.

"YARALARIMIZI SARACAĞIZ"

Resmi ve sivil hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara şifa diliyorum. Cumhurbaşkanımızdan halkımıza gereken tavır ortaya konmuştur. Bir daha böyle bir gün olmayacaktır. Bütün siyasi partilerimize, genel başkanlarımızın şahsında milletvekillerimize, bütün halkımıza, her ilde meydanları dolduran ve demokrasi nöbeti tutan herkese teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Egemenlik millete aittir. Bunu toplum haykırmıştır.

Türkiye demokrasiyi benimsemiştir, bunu değiştirmeye kimsenin gücü olmayacaktır. Bütün güvenlik güçlerimiz gayret göstermiştir, çok kısa bir zamanda toplumumuz normal hayatına dönecektir. Kısa zamanda bu yaralarımızı saracağımıza inanıyorum."

"BU MİLLETİN EVLADI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktı.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

"O mübarek kanlarıyla milletin istikbalini muhafaza eden şehitlerimizi minnetle anıyorum, saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Ailelerine özellikle sesleniyorum üzülmeyin onlar peygamberlikten sonraki en büyük mertebeye ulaştılar. O kahramanlar düne kadar sizin evlatlarınızdı artık Türk milletinin evlatları oldular. Yaralı kardeşlerime acil şifalar diliyorum. Milli iradeyi teslim almaya çalışanlar karşısında sokağı teslim alan aziz miğlletimi selamlıyor, böyle kahraman bir milletin evladı olmaktan büyük gurur duyuyorum.


"ERDOĞAN'A DİK DURUŞUNDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'a dik duruşundan dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi parti genel başkanlarına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Emniyet teşkilatımıza polislerimin alnında öpüyorum. Peygamber ocağı TSK'nın vatanını, milletini, bayrağını seven demokrasiye gönülden bağlı her personelinin alınlarından öpüyorum.

"DOST VE KARDEŞ ÜLKELERE TEŞEKKÜRLER"

Darbe karşısında dünyaya örnek olan medya temsilcilerimize özellikle teşekkür ediyorum. Sivil toplum örgütlerimize, sabaha kadar ezan ve sela okuyan imamlarımıza teşekkür ediyorum. Dünyanın her bir yerinde sokağa çıkan dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum.


ÖRNEK DURUŞ

Dün gece barikatları aşarak, tankları geçerek, kurşunları aşarak Meclis'e geldiniz, ya demokrasi ya ölüm diyerek siz vekillerimiz dimdik durdurunuz. Milletin meclisine bombalar yağdırdılar, silahlarla taradılar bir tek geri adım atmadınız. Dünya demokrasisine örnek bir duruş sergilediniz."

TBMM olağanüstü Genel Kurul toplantısında CHP adına Genel Başkan Kılıçdaroğlu konuştu.


İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Demokrasiye yapılan saldırıyı alçakça kınıyoruz. Dün halkımız meydanlara çıktı darbeye karşı direndi. Hukun çiğnendiği heryerde direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu dün gördük. Direnme hakkına bundan daha iyi bir örnek olamaz. Bu Meclis sonuna kadar Cumhuriyet'in değerlerini demokrasiyi sonuna kadar savunacaktır. Bu Meclis hep birlikte demokrasi cephesini geliştirmelidir. Bu darbe girişimini parlamenter demokratik sistemi önelemiştir. Bu mirasa sahip çıkmak ortak görevimizdir. Ayrılık yok demokrasi yolunda sonuna kadar birlikte mücadele var.

"MEDYA HALKA DİRENME CESARETİ VERDİ"

Bu ülkede özgürlüğünü korumaya çalışan medya darbecilerin yolunu kapattı. Canlı yayında dün medya halka direnme hakkını kullanma konusunda cesaret verdi. Yürekten teşekkür ediyorum medyaya.


"İZİN VERİLMEYECEKTİR"

Demokrasi geliştikçe Türkiye dünyanın saygın ülkelerinden biri olacaktır. Her siyasi parti bir özeleştiri yamalıdır. Darbenin amacı ne olursa olsuhn teröre karşı nasıl ortak tepki gösteriyorsak domkrasi içinde ortak adım atmalıyız. Demokrasi üzerinde vesayete bu paralamento izin vermemelidir, vermeyecektir.

Ortak adımla, uzlaşı kültürü içinde Türkiye'nin sorunlarını çözmek için birlikte çalışmak sorundayız. Çünkü özgürlüklerin kısıtlanması, demokrasiden taviz verilmesi sorunun kendisidir. Buradki her tehtit Türkiye'ye yönelik tehtitdir. Çok kritik bir dönem içerisindeyiz. Bu dönemi soğuk kanlılıkla hukuk içinde kalarak atlamamız gerekmektedir. Hukuktan vazgeçmeyeceğiz. Devlet hukuk içinde devlettir. Halk arasında gerilimi tahrik edecek üslup ve girişimlerden kaçılıması duygusuyla domrasi dileğiyle saygyla herkesi selamlıyorum.