Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı Vasıf Talibov’un eşi Sevil Talibova’nın domuz gribi şüphesiyle kaldırıldığı hastanede durumu ağırlaşınca, Nahçıvan’daki yetkililer, Ankara’ya ulaşarak Sağlık Bakanlığı’ndan yardım istedi. Akciğerinde hasar tespit edilen Sevil Talibova’nın, vücut dışı yaşam desteğiyle Ankara’ya getirilmesiyle bir ilke imza atıldı. Gözlem altında tutulan Talibova’nın durumu iyiye gidiyor.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı Vasıf Talibov’un 55 yaşında diyabet hastası eşi Sevil Talibova, geçirdiği gribal enfeksiyonun ardından durumu kötüleşince Nahçıvan’da hastaneye kaldırıldı. 
 

Domuz gribi şüphesiyle tedavisine başlanan Talibova, gözlem altında tutulduğu hastanede durumu ağırlaşınca, yetkililer Türkiye Cumhuriyeti sağlık Bakanlığı’ndan yardım istedi.
 
Talebe olumlu yanıt
 
Yardım talebi üzerine Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Selçuk Gedik, Ankara Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar ile bağlantı kurarak hastaya yardımcı olup olamayacaklarını sordu. Akar’dan gelen olumlu yanıt üzerine hastanın İbn-i Sina Hastanesi’ne getirilip tedavi edilmesi için gerekli hazırlıklar başlatıldı. Akar, Doç. Dr. Serkan Durdu ve perfüzyonist Emre Özsoy önceki gece beraberlerinde 1 doktor ve iki sağlık personeli ile apar topar, Nahçıvan’a ulaştı. Telefonda alınan bilgiler doğrultusunda hastanın transferi için gerekli malzeme ve ekipman da Nahçıvan’a getirildi.
 
Burada Talibova’nın Azeri doktorundan detaylı bilgileri alan ekip, hastada AKUT Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) yani yoğun akciğer hasarı geliştiğini, hastaya solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takıldığını ve yapay solunum cihazına bağlandığını ancak durumunun ağırlaştığını öğrendi.
 
Gece boyu koşturmaca
 
Talibova’yı Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi’ne nakletmek için gerekli hazırlıkları tamamlayan ekip için, bu saatten itibaren stresli bir koşturmaca başladı. Talibova, önce ECMO adı verilen vücut dışı yaşam desteğine bağlandı ve bütün vücut parametreleri normale döndürüldü. Daha sonra uçağa bindirilen Talibova, Sağlık Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi Nahçıvan’dan bir anestezist eşliğinde dün sabah Ankara’ya indirildi.
 
Başka bir uçakla geldiler
 

Vasıf Talibov ve çocukları ile yakınları da Talibova’nın arkasından başka bir özel uçakla Ankara’ya geldi. Yetkililer, İbn-i Sina Hastanesi Reanimasyon Ünitesi’nde gözlem ve tedavi altına alınan Talibova’nın durumunun iyiye gittiğini ancak taburculuğu ile ilgili bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu, bir iki hafta içinde Talibova’nın ECMO’dan çıkarılmasının gündeme gelebileceğini bildirdi.
 
 Türkiye’de bir ilk oldu
 
Talibova, Türkiye’de yurtdışından ECMO yapılarak getirilen ilk hasta oldu. Talibova’nın başarılı transferi, Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Dışişleri Bakanlığı ve özel sektör işbirliğinde gerçekleştirildi. Koordinasyon ve organizasyon ise Doç Dr. Gedik’in kontrolünde yapıldı
ı