Diyarbakır İstihbarat Şube’de görevli kameraman tarafından çekilen görüntülerde, sokağa kaçan 2 YDG-H’linin arkasından aralıksız ateş edilirken, Elçi’nin 24 saniyelik sürede vurulduğu anlaşılıyor...

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü olaya ilişkin yeni kamera görüntüleri soruşturma dosyasına girdi. 39 saniyelik, emniyet tarafından çekilen görüntüde, Elçi’nin ilk ve son silah sesinin geldiği 24 saniyelik sürede vurulduğu anlaşılıyor.

BİR ŞARJÖR BOŞALTTI

Görüntüler, “Bir polis, bir şarjör boşalttı” diye ifade veren tanığın anlatımlarını doğrular nitelik taşıyor. Görüntülere göre, sokağa kaçan 2 YDG-H’linin arkasından aralıksız ateş ediliyor ve kurşunlar sokakta sekiyor. Savcılığa ifade veren ve Elçi’nin vurulma anını gördüğünü söyleyen tek tanık olan gazeteci ise, vurulma anında Elçi’nin 4 ayaklı minarenin arkasında siper almaya çalışırken yüzüstü yere düştüğünü anlattı. 

YANINDAKİ ADAMLA KÜRTÇE KONUŞUYOR
 
39 saniyelik görüntüde, bir yaşlı adamın Elçi’nin yanına gelerek Kürtçe konuştuğu görülüyor. Elçi’nin yaşlı adama yanıt verirken ilk silah sesinin geldiği, ardından birkaç atışın daha yapıldığı, Elçi’nin de merakla o yöne doğru baktığı anlaşılıyor.

ELÇİ'NİN SON ANLARI

Diyarbakır İstihbarat Şube’de görevli kameraman tarafından çekilen görüntü, Elçi’nin son anlarını gösteren en net görüntü olma özelliği taşıyor. 39 saniyelik görüntüde, basın açıklamasının hemen ardından bir yaşlı adamın Elçi’nin yanına gelerek Kürtçe konuştuğu görülüyor. Elçi’nin yaşlı adama yanıt verirken ilk silah sesinin geldiği, ardından birkaç atışın daha yapıldığı, Elçi’nin de merakla o yöne doğru baktığı anlaşılıyor. Daha sonra görüntüye sokağa giren ilk YDG-H’li giriyor.

ONLARCA EL ATEŞ AÇILDI

Bu kişi kaçarken arkasından seri ateş açıldığı, kurşunların da YDG-H’linin ayaklarının dibinden sektiği net biçimde görülüyor. “Bu ne ya!” diyerek sokağa bakarken son kez görüntülenen Elçi’nin tam ikinci YDG-H’li koşarken, kameranın o yöne çevrilmesi üzerine yerde yüzüstü yattığı anlaşılıyor. Görüntüler, onlarca el ateş edildiğini ortaya koyuyor. Kamera 26. saniye yeniden Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu yöne çevriliyor.

SİLAH SESLERİ 29. SANİYEDE SUSUYOR

Arkada koşan saldırganın koşarak gittiği ve sokağı geçtiği görülüyor. Silah sesleri 29. saniyede susuyor. 35. saniye kemaranın yönü, zemine dönüyor. Ve Tahir Elçi’nin yerde yattığı görülüyor. 38. saniyeden sonra da silah sesleri yeniden duyuluyor. Görüntüler, “Bir polis, bir şarjör boşalttı” diye ifade veren tanığın anlatımlarını doğrular nitelikte.

KORUNMAK İSTERKEN ÖLDÜ

Elçi’nin düştüğü anı şu ana kadar tek bir tanık anlattı. Gazeteci olan tanık, ifadesinde şunları kaydetti: “Kendimi korumak için değer gazetecilerle birlikte bir aracın önünde siper aldık. Ben saldırganların bizim bulunduğumuz sokağa girip polise ateş ederek kaçtıklarını görmedim. Bizim yanımızda, bizi korumak için güvenlik için gelen polislerin ateş ettiğini gördüm. Ben başka silah sesi duymadım. Ben en son gördüğümde Elçi, Dört Ayaklı Minare’nin ayakları arasında siper almaya çalışıyordu.

TAM HENDEKLERİN OLDUĞU TARAFA YÖNELDİ AMA...

Kendisine seslendim beni duymadı. Elçi hendekler tarafına doğru sağa sola bakıyordu, o sırada yüz üstü düştü. Elçi silah seslerinden dolayı hendekler tarafına doğru hareketlenirken yüzü minareye dönük, sırtı duvara doğru dönük şekilde hendeklere doğru döndüğü sırada yere düştü. Elçi silahlardan korunmak için hendeklere doğru dönüp hareketlenmek üzereyken düştüğünü gördüm.”