CHP,  bedelli askerlik için harekete geçti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'ye  bedelli askerlik için kanun teklifi verdi. Teklife göre, ödemeler kişinin gelir düzeyine göre değişiyor ve hiç geliri olmayanların da bedelli askerlikten yararlanması öngörülüyor. Tanrıkulu, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Söz verdiğimiz gibi düşük gelirlileri de gözeten, adil  bedelli askerlik kanun teklifmizi, TBMM'ye yeniden sunduk" dedi.
 
Gelir düzeyine göre ödeme

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun TBMM'ye sunduğu  bedelli askerlik teklifinde, ödenecek miktar, başvuruda bulunanların gelir düzeyine göre kademeli olarak belirleniyor. Kanun teklifinde, hükümetin çıkardığı son  bedelli askerlik yasasında, yüksek bedel ve yaş sınırı nedeniyle talebin yetersiz kaldığı ve ülkede askerlik sorununun geçen sürede büyüdüğü belirtiliyor.

1 Ocak 1989'dan önce doğanlar

Bedelli askerlikten yararlanma yaş sınırının, "1 ocak 1989'dan önce doğanlar" olarak belirlendiği kanun teklifinde, kişilerin gelirlerine göre kademeli ödeme planı ise teklifte şöyle yer aldı:

Yıllık geliri 12.000 Türk Lirasından (12.000 Türk Lirası dahil) az olanların veya hiç geliri olmayanların herhangi bir bedel ödememeleri ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri

Yıllık geliri 12.000 TL. ile 25.000 TL. arasında olanların 10.000 Türk Lirası ödemeleri

Yıllık geliri 25.000 TL. ile 60.000 TL. arasında olanların 15.000 Türk Lirası ödemeleri

Yıllık geliri 60.000 TL'den fazla olanların 25.000 Türk Lirası ödemeleri.

 
'Bedelli'den 70 bin kişi yararlandı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Eylül ayında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun bedelli askerlikle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, “Bedelli askerlik uygulamasından 2014 yılı ağustos ayı itibarıyla 70 bin 430 kişi faydalanmıştır” demişti.

Köşk seçimi bekleniyordu

Bedelli askerlik konusu, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde dönemin Başbakan’ı Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından gündeme getirilmiş, Bakan Yılmaz, Erdoğan’ın konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olmasının ardından karar vereceğini söylemişti. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu da  bedelli askerlik ile ilgili çalışmanın devam ettiği yönünde mesajlar vermişti.

'Bedelli'ye Kobani freni

Ancak, Başbakan Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Marmara Bölgesi milletvekilleriyle yaptığı değerlendirme toplantısında, konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Kobani olayları ve Suriye konusundaki tezkereye işaret ederek, böyle bir ortamda bedelli askerlikle ilgili yasa çıkartmanın doğru olmayacağını, “Parası olan askerlikten kurtuluyor, fakir çocukları askere gidiyor” algısının oluşacağını söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da "Bizim atacağımız adımı hem toplumdaki talepler hem de ortadaki şartlar belirler. Toplumda böyle bir talebin olduğunu dile getirdim, böyle bir talep var ama o talebin karşılanması için şartlar Kobani olaylarından sonra değişmiş görünüyor" demişti.