İstanbul'da yaşayan Suriyelilere sosyal ve psikolojik destek vermek için kurulan 'AMAN' Derneği üyesi yaklaşık 100 kişilik Suriyeli, grup 15.30 sıralarında olayın yaşandığı Sultanahmet'teki Dikitaş önünde toplandı. Ellerinde Suriye ve Türk bayraklarının bulunduğu çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan grup terörü kınayan Türkçe, Arapça ve İngilizce yazılı pankartlar açtı.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU

Açılan pankartlarda, "Terörizme hayır', 'Terörün uyruğu olmaz', 'Türkiye'ye ve Türk halkına vefamızı yineliyoruz', 'Türkiye - Suriye kardeştir' yazıları dikkat çekti. Grup, saldırıda hayatını kaybeden 10 Alman turist için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

"BÜTÜN DÜNYA İÇİN HUZUR DİLEMEYE GELDİK"

Ardından AMAN üyesi Mohammad Rajab Alboukai, grup adına konuşma yaptı. Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve 3 yıldır İstanbul yaşayan Alboukai, yaşanılan terör saldırısından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Alboukai, "Samimi bir şekilde ifade etmek istiyoruz ki biz Suriyelilerin iyi örneğiyiz. Kötü örnekler olabilir ancak biz gerçek buraya gerçek yüzümüzü göstermek için geldik. Türkiye'ye minnettarız, bize yaptıkları iyilikleri asla unutmuyoruz. Bütün dünya için buraya huzur dilemeye geldik. Biz Türkiye'nin iyiliğini isteriz. Dünyanın hangi ülkesinden olursa olsun, ister Türk ister Arap olsun Kürt, İngiliz, Fransız ya da Alman olsun ama insan olsun" dedi.

BEYAZ VE KIRMIZI KARANFİL BIRAKTILAR

Mohammad Rajab Alboukai, konuşmasının sonunda ise Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Memleket isterim' adlı şiirini okudu. Konuşmanın ardından grup toplu şekilde Dikilitaş'ın önüne beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı.

MEMLEKET İSTERİM ŞİİRİ

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur 'Memleket İsterim şiiri ise şu dizelerden oluşuyor:
"Memleket isterim, Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim, ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; kardeş kavgasına bir nihayet olsun...
Memleket isterim, ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikâyet ölümden olsun."