AB’den ilk vapurla 500 kişinin Dikili üzerinden Türkiye’ye iade edilmesi bekleniyor. Türkiye’ye gelen sığınmacılar öncelikli olarak Kilis ve Gaziantep’teki sığınmacı kamplarına gönderilecek. Daha önce Türkiye’de kaydı yapılarak, geçici ikametle belli kentlere yerleştirilmiş olanSuriyeliler ise yine bu kentlere gönderilecek. Kampa gitmek istemeyen ve Türkiye’de geçici kaydı olmayan sığınmacılar ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 62 ilden birine yönlendirilecek. 

İmza sistemi olacak

Sığınmacıların yönlendirileceği iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Aydın gibi turistik ve stratejik kentlerle Diyarbakır, Şırnak ve Tunceli gibi terör operasyonlarının sürdüğü şehirler yer almıyor. Ancak daha önce, bu kentlere geçici ikamet verilerek yerleştirilmiş olan Suriyeliler yine söz konusu şehirlere gidebilecek. Kamplara gitmeyi reddeden Suriyelilerin, kaçak geçişi denememeleri için imza sistemine geçilecek.  

AB'den 5 ülke de başlıyor  

Yarın Almanya ve Hollanda'nın da bulunduğu 5 AB ülkesinin sığınmacı kabulüne başlayacağı belirtildi. AB’nin Türkiye’ye gelen sayıda sığınmacıyı kabul etmesinin ardından Türkiye yeni kafileleri kabul etmeye başlayacak.