Suriye'deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye hicret etmek zorunda kalan, İslam dünyasının çağdaş mütefekkirlerinden biri olarak kabul edilen İslam âlimi Cevdet Said, A Haber'in sorularını yanıtladı.
SAVAŞ CAHİLLERİN YÖNTEMİDİR
Esasında savaş yöntemi ölmüştür, cahiller ve onların cahilliğini sömüren kötü insanlar dışında artık savaşı yöntem olarak benimseyen kimse kalmamıştır. Savaş konusunda Kur’an’dan anladığımı ben bu şekilde formüle ettim. Japonlar ağır bir yenilgiye uğradığı halde sömürge olmadılar. Müslüman, Hıristiyan ya da Yahudi değiller ama onlar akıllarını kullanan ademoğulları. Oysa öbür tarafta Kurtuluş Savaşı’nda iki milyon şehit veren Cezayir’in hala bağımsız olamadığını görüyoruz.
BÜYÜK GÜÇLER SAVAŞMAZ, SAVAŞTIRIRLAR
Büyük güçler birbiri ile savaşmaz, küçük devletleri savaştırır ve sömürürler. İran ile Irak 8 yıl savaştı. Silah üreticileri her iki tarafa da silah satarak iki ülkeyi de sömürdüler.Nihayetinde ne geçti ellerine?
SÖMÜRGECİLERE OYUNCAK OLMAMALIYIZ
Humeyni zehir içer gibi barış anlaşmasını imzalamaya razı oldu. Saddam Hüseyin yıllar sonra bir bayram sabahı kurban edilir gibi idam edildi. Bu olayları çok iyi kavramalı, ona göre sömürgecilerin oyuncağı olmamalıyız.
MAALESEF BİZ İSLAM’IN ÖZÜNÜ KAYBETTİK
Maalesef biz İslam’ın özünü çoktan kaybetmişiz. Kimimiz  Emevilerin, kimimiz de Abbasilerin yolunu güdüyoruz. Yapmamız gereken şudur; Kur’an’ı ve İslam’ı yeniden keşfetmeliyiz. İlk gelen vahiy ‘Oku!’ emrini çok iyi kavramalıyız. Zira insanın değeri, okuduğu ve anladığı kadardır. Okuyup anlayanın başı dik olur.
Şİİ-SÜNNİ YOKTUR: HEPSİ MÜSLÜMAN
Erdoğan, İran’a gittiğinde ‘Şii-Sünni ayrımına gerek yok, hepimiz Müslümanız’ demişti. Nitekim bir Ayet-i Kerime’de ‘Allah size Müslümanlar adını verdi’ buyrulmaktadır, başka isime hacet yok.
AVRUPA 50-60 YIL BİRBİRİNİ YEDİ
Avrupa 50-60 yıl önce birbirini yedi. 25 yıl sonra birlik kurdular, ortak para birimine sahip oldular, ortak bir bayrağa sahipler, biz ise parçalandık. Suriye olduk sevindik, Mısır olduk sevindik, Libya olduk sevindik, Türkiye olduk övündük, küçük sınırlarımızda mutlu olduk, oysa biz bir bütündük ve çok büyüktük. Dünyaya İslam medeniyetini armağan etmiştik şimdi nasıl olur da geri döneriz diye konuşuyoruz. Oysa bizim Peygamberimiz, bizim kitabımız nasıl geri dönüleceğini bize göstermişti.
MÜSLÜMANLAR BÜYÜK ACILAR ÇEKİYOR
Dünyada büyük acılar çekiyor Müslümanlar, İslam’ın kuvvetinin azaldığı yerlerde katliamlar yaşanıyor. Arakan’da Budist rahipler çocuklarımızı diri diri ateşe atıyor. Avrupa’nın gözleri önünde Boşnak Müslümanlar katlediliyor, Rusya Çeçenistan’da soykırım uyguluyor. Türkistan’da çaresizlik, Filistin’de insanlık ölüyor.
BİZİM BİRLEŞME ZAMANIMIZ GELDİ
Bizim ayağa kalkma ve birleşme zamanımız geldi, İslam’ın rüştünü ispatlama zamanı geldi. Büyük devletlerle İslam’ı yeniden ayağa kaldırmamızın zamanımız geldi. Erdoğan’ın dünya beşten büyüktür sözü Türkiye toplumunun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.  Araplar birbirini öldürmek için silah satın almaya devam ediyor. Kur’an’ın hakikatleri yaygınlaşınca bütün insanlar selam/barış sistemine dahil olacak. Artık insanlık kurban etme geleneğini kan akıtma yöntemini bütünüyle terk etmelidir. Nitekim müminler insan kurban etme geleneğinin lağvedilmesini kutlamak için Hacca gidiyor.