Suriye'den Dönen ABD'li Gazeteci Bilmecesi Sürüyor


Suriye'den Türkiye'ye geçtikten sonra askeri bölgeyi ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklananABD'li gazeteci Lindsey Snell, ABD'li yetkililer tarafından ziyaret etti. ABD, gazetecinin neden Suriye'de bulunduğuna dair bir açıklama yapmaktan kaçındı.
ABD'Lİ YETKİLİLER 20 GÜN SONRA ZİYARET ETTİ
AFP'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, İstanbul'da yaşayan Snell'in 6 Ağustos'ta gözaltına alındığını ancak Amerikan konsolosluk yetkililerinin, aslen Floridalı olan gazeteciyi 26 Ağustos'ta ziyaret edebildiklerini belirtti.
"NEDEN SURİYE'DE OLDUĞUNA DAİR KONUŞAMAM"
Kirby, "Anladığım kadarıyla Suriye'den Türkiye'ye geçmiş... Şu an Hatay'daki bir cezaevinde tutuluyor... Anlaşılan bir askeri bölgeyi ihlal etmekle suçlanıyor ama nedenSuriye'de olduğuna dair konuşamam" dedi.
"EL NUSRA CEPHESİ 10 GÜN BOYUNCA HAPSEDİLDİ"
ABD'li gazeteci Snell, attığı son tweet'lerde, "El Nusra Cephesi militanlarınca 10 gün hapsedildiğini" belirtmişti. Snell, 6 Ağustos'taki tweet'inde, "motosikletli cesur bir adam" tarafından kurtarıldığını ifade etmişti.

"AJAN MI DEĞİL Mİ BİLMİYORUZ"
Snell'in gözaltına alındığı tarihlerde açıklama yapan Hatay Valisi Ercan Topaca, Suriyesınırında ABD'li bir ajan yakalandığı iddiasına ilişkin "Sınırdan yasa dışı geçiş yapmak isterken ABD'li bir gazeteci yakalandı, mahkemeye çıkarıldı, tutuklandı. Yargılanma safhası devam ediyor, ajan mı değil mi şu an bilmiyoruz" demişti.
"HELİKOPTER ALMAYA GELDİ"
ABD helikopterlerinin Snell'i almak için Türkiye-Suriye sınırına geldiğini söyleyen Topaca, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Sınıra gelen helikopter bunun için gelmişti. Tabii onlar kendi imkanlarıyla 'sınırın karşısında' diye arıyorlardı, yani 'Türkiye'ye giriş yapacak' diye bekliyorlardı. Tabii onların beklediği zaman gelmedi. Ertesi gün geldi, biz yakaladık, tutuklandı. Suriye'den Türkiye'ye geçerken Altınözü sınırında yakalandı. Adı, Snell Lindsteyler. ABD'li, Türkiye'de ikamet izni var."

Topaca, Snell'in Türkiye'den yasa dışı yollarla Suriye'ye, oradan da yine aynı şekildeTürkiye'ye geçtiği gerekçesiyle yakalandığını belirtmişti.