Merkez Sur ilçesinde 2 Aralık’ta başlayan operasyonlar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı operasyonların 13 Mart tarihinde bitmesinden sonra kısmen kaldırılmıştı. Arama tarama faaliyetlerinin sürdüğü bazı mahallerde ise sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçede Fatihpaşa Mahallesi’nde bulunan Çiftehavuz Mezarlığı ve içinde bulunan Huzur Camii yaklaşık 6 aydır bakımı yapılmadığından harabe durumdaydı. Halk zararlı hayvan ve uyuşturucu madde kullanan insanların mesken tuttuğu mezarlığa sokağa çıkma yasağı kaldırılmış olmasına rağmen korkudan gelemiyor. Sur Halkı İnisiyatifi’nin organize ettiği 40 kişilik bir ekiple mezarlıkta biten otları temizleyip ibadete açık olduğu halde imam olmadığından dolayı ibadetin yapılamadığı Huzur Camii içerisini temizledi.

Sur Halkı İnisiyatifi’nden Şefik Baliç, otların yaklaşık altı aydır temizlenmediğini belirterek, “Yasaklı Sur ilçesinde çıkan olaylar nedeniyle mezarlığımızda yetişen otların büyüdüğünü, ağaçların kesilmediğini ve çok kötü bir ortaya çıktığını görmekteyiz. Biz var oldukça atalarımızın, dedelerimiz mezarları her zaman temiz olacak” dedi.

Sur Halkı İnisiyatifi koordinatörü Süleyman Büyük ise mezarlıkta cenaze yıkama yerinin olmadığını söyledi. Büyük, "Çiftehavuz Mezarlığı Sur halkından birçok kişinin bulunduğu bir mezardır. Burada bir cenaze yıkama yeri yok. Buranın suları kesik, elektrik kesik. Burada çalışan görevli sıkıntı yaşıyor. Buradaki altyapı yetersizliğinden dolayı bu dediğimiz mağduriyetler bir şekilde giderilmedi. Buranın halkı gelip Sur Halkı İnisiyatifi’ne başvuru yaptılar. Böyle bir sıkıntıları olduğunu dile getirdiler. Biz de büyüklerimizden yardım istedik ve şu an gençlerle beraber mezarlığımızı temizliyoruz. Bu bölge terörden dolayı çok çekti. Halk bir şekilde buraya gelemiyordu. Buradaki zararlı hayvanlardan ve eroin, esrar içen gençlerden dolayı gelemiyorlar. Biz bu olayların buralarda bitmesini istiyoruz. Belediyenin burada gerekli çalışmayı yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

Mezarlık görevlisi Süleyman Duman, 25 yıldır bu mezarlıkta görevli olduğunu söyledi. Duman, "Vatandaşımız zor durumdadır. Ne suyumuz var ne elektriğimiz var. Burası hayvan ve pislik dolu. Caminin içi de berbattır. 25 yıldır ben buradayım. Vatandaş cenazesini getiriyor, zorluk çekiyor. Işıklandırma yok. Allah için buraya bir el atsınlar” şeklinde konuştu.