Rize’nin Çayeli ilçesinde, topladıkları atık kâğıt ve plastik eşyaları satarak geçimlerini sağlamaya çalışan Hoştof ailesinin barındığı evin soba bacasında yangın çıktı. 

Olay Yenipazar Mahallesi’nde meydana geldi. Babası Hikmet (66), annesi Şubiye Hoştof (64), psikolojik soruları bulunan eşi Fatma (42) ve çocukları Eser (7), Hikmet Efe (4) ile birlikte yaşayan sağır ve dilsiz Muhammet Hoştof’un (44), apartmanın 2’nci katındaki evlerinin bacasında başlayan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kısa sürede söndürüldü ancak Duman altında kalan 6 katlı binanın baca sistemi kullanılamaz hale geldi. Dumandan etkilenen Şubiye Hoştof hastaneye kaldırıldı. Topladıkları atık kağıt ve plastik eşyaları satarak elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlamaya çalışan Hoştof ailesi, yangında kullanılamaz hale gelen binanın bacasını yaptıramadı. 

12 daireli apartmanın 10 dairesinde yaşayan aileler, olay sonrası bir araya geldi ve kendilerine sürekli rahatsızlık verdiklerini öne sürdükleri Hoştof ailesinin can ve mal güvenliklerini tehlikeye düşürdüğünü ileri sürerek binadan çıkartmak için imza topladı. 

‘Bu evden çıkarsak ne yaparız?’

Maddi imkanları olmadığı için bacayı yaptıramadıklarını anlatan Fatma Hoştof, “Ekmek almaya bile paramız yok. Kaynatamın evine sığınmışız. Bu soğukta nereye çıkıp gidelim? Ev sahibi hariç diğer bina sakinleri imza vermiş. Bizi polise şikayet edecekler. Ama bu evden çıkınca ne yapacağız?” dedi. İmza toplayanlardan Hilmiye Kuş ise, “Bu aile topladıkları kâğıt ve plastik eşyaları  sobada yakıyor. Önceki akşam baca tutuştu ve hasar gördü. Biz de sobamızı yakamıyoruz. Bacayı da yaptırmıyorlar. Can güvenliğimiz yok. O nedenle imza topladık. Şikayetçi olacağız. Bize sürekli rahatsızlık veriyorlar” diyerek dert yandı. 

Kaymakamdan aileye yardım

Hoştof ailesi ile bina sakinleri arasında gerginliğe neden olan olaydan haberdar olan Çayeli Kaymakam’ı Turgay Ünsal bina sakinleri ile temasa geçti. Kaymakam Ünsal, bina bacasının onarılması, Hoştof ailesinin yaşadığı dairenin tadilata alınması ve aileye yakacak yardımı yapılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlilerine talimat verdi.