Soykırımı o belgeledi

Anadolu Ajansı’nın 20 Ocak Pazartesi günü yayınladığı Suriye’de Esad rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflar tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Suriye ordusunda 13 yıl askeri polis olarak görev yapan ve 11 bin Suriyeli muhalifin gözaltındayken uğradığı işkencelerle nasıl öldürüldüğünü gözler önüne seren 55 bin resimle Suriye’den kaçtığı iddia edilen “Sezar” kod adlı kişinin, 25 Aralık 2012’de yayınladığı bir video ile rejimden ayrıldığını duyuran Askeri Polis Komutanı Korgeneral Abdülaziz Şalal olduğu iddia edildi.

Gizlenmek güçleşince kaçmıştı

Şalal’ın rejimden kaçtığını duyurduğu o tarihe kadar Şam yönetiminden ayrılan en yüksek rütbedeki kişiler arasında yer aldığı belirtildi. Korgeneral Şalal’ın 25 Aralık’ta yayınladığı video kaydında, Beşşar Esed rejiminin, halkı, “bir katile dönüşen ordu”dan koruyamadığı gerekçesiyle kaçtığını duyurmuştu. Orduya bağlı birliklerin işlediği katliamlar nedeniyle sınırdan Türkiye’ye geçiş yaptığını açıklayan Korgeneral Şalal’ın o tarihe kadar muhaliflerle gizli şekilde irtibat halinde bulunduğu ancak ordu kademeleri arasında artan izlemeler nedeniyle daha fazla saklanamayacağını düşünerek rejimden kaçma kararı aldığını kaydetmişti. Suriye rejimine yakın kaynaklar Korgeneral Şalal’ın yakın zamanda emekliye ayrılacağını öne sürmüştü.

Rejimden kaçan ilk kişi değil

Korgeneral Şalal’ın komutasındaki ordu polisinin görevleri arasında, rejime bağlı askeri hastanelere ölü olarak getirilen kişilerin fotoğraflarını çekmek ve arşivleme işlemlerini gerçekleştirmek de olduğu belirtiliyor. Suriye’de Şalal gibi Şam yönetiminin Suriye 2011’de bu yana halka karşı gerçekleştirdiği katliamlara itiraz ederek kaçan çok sayıda askeri yetkili bulunuyor. Bunlar arasında Hava Kuvvetleri’ndeyken rejimden ayrılan Özgür Suriye Ordusu’nun  kuruluşunu yar alan Riyad el-Esad, Cumhuriyet Muhafızları komutanlarından Menaf Tlass ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi’nin de bulunduğu biliniyor.

Kod adı Sezar

20 Ocak Pazartesi günü Anadolu Ajansı’nın CNN ile eş zamanlı olarak tüm dünyaya duyurduğu, Beşşar Esad rejiminin Suriye halkına yönelik işkence ve katliamlarını belgeleyen fotoğrafların, “Sezar” kod adlı bir askeri polis tarafından “flash bellek” ile kaçırıldığı belirtilmişti. Fotoğrafların Beşşar Esad’ın yargılanması için kanıt niteliğinde olduğu belirtiliyor.