Kobani'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD militanları sabah saatlerinden itibaren havan atışları ve keskin nişancılar ile saldırısını sürdürdü.
Kobani'den gelen son dakika haberelere göre, IŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar bugün sabahtan itibaren yoğunlaştı.

Öte yandan Türkiye'den şov yaparak geçen peşmergelerden bazılarının Kobani yolunda korkup kaçmaya çalıştığı ortaya çıktı.

BAZILARI HASTAYIZ DEDİ, BAZILARI DİREKT KAÇMAYA ÇALIŞTI

KUZEY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından Suriye'nin Kobani kentine gönderilen ve Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde bir süre bekleyen peşmergelerden bazılarının hasta olduklarını söyleyerek yakındıkları, 9 peşmergenin de kaçmaya kalkıştığı ortaya çıktı.

9 PEŞMERGE MOLADA FİRAR ETTİ

Peşmergenin geçişine güvenlik ve lojistik hizmeti verilirken, bu birimlerde çalışan görevliler de ‘firar girişimi’ dahil peşmergelerin ilginç olaylarına tanıklık yaptı. Bu görevlilerin anlattığına göre firar girişimi şöyle gerçekleşti:

Habur'dan Çarşamba sabahı giren ve saatler süren yolculuğun ardından 71 peşmergenin bulunduğu konvoy, akşam saat 21.30 sıralarında Şanlıurfa'ya 25 kilometre kala bir tesiste yemek molası için durdu. Güvenlik güçlerinin de zırhlı araçlarla eşlik ettiği peşmergelerden 9'u, yemek molası sırasında ortadan kayboldu. Fark edilen bu gelişmenin ardından etraftaki lavabo ve tesisleri kontrol eden güvenlik güçleri ulaşamadığı peşmergenin firar etmiş olabileceği ihtimali üzerine çevrede araştırma başlattı.

ARAZİYE KAÇTILAR

Güvenlik güçleri, görüştüğü bazı vatandaşların 9 peşmergenin birlikte yakındaki dağlık araziye doğru gittiğini söylemesi üzerine aramalar bu bölgeye kaydırıldı. Arazide arama yapan polis ve askerler 20 dakika sonra 9 peşmergeyi ağaçlık alanda yakaladı.

Kobani'ye gitmek istemediklerini söyleyen bu peşmergeler arkadaşlarının yemek yenilen tesise getirildi ve olay büyütülmeden kafiledeki yerlerini almaları sağlandı. Kafile ardından Suruç'a hareket etti.

6 OBÜS SURUÇ'TA KALDI

Öte yandan YPG'lilere yanlarında götürdükleri ağır silahları ile havan ve katyuşya füzelerinin kullanımına ilişkin eğitim verecek olan peşmergelerin yanlarında getirdiği 6 obüs ise Kobani'de kullanımına uygun olmadığı gerekçesiyle Suruç'ta bırakıldı. Çukobirlik'e ait binada kalan obüsleri, peşmergelerin Kobani'den çıkışlarının ardından yeniden beraberlerinde Irak'a götürecekleri kaydedildi.

PEŞMERGE EĞİTİM VERMEYE HENÜZ BAŞLAMADI

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile ÖSO ve peşmerge birliklerinin desteklediği YPG güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Kentte, IŞİD militanları önceki günlerde olduğu gibi yine sınır kapısının bulunduğu bölgeye havan atışlarıyla saldırmaya devam etti.

Kobani'de, IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 48'inci gününe girdi. Hafta içerisinde ÖSO mensuplarının, dün gece ise peşmerge güçlerinin YPG'ye destek için giriş yaptığı Kobani'de, IŞİD militanları sabah saatlerinden itibaren yine havan atışları ve keskin nişancılar ile saldırısını sürdürdü. Sabah saatlerinden itibaren aralıklarla çatışmaların olduğu ve patlama seslerinin duyulduğu Kobani'ye, dün gece giren peşmerge güçlerinin YPG'lileri eğitmeye henüz başlamadığı bildirildi.

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları ise sabah saatlerinden itibaren keşif uçuşu yaptığı Kobani'deki IŞİD hedeflerine yönelik henüz bombardıman düzenlemedi.

MÜRŞİTPINAR'DEN GEÇMEK RİSKLİ

Doğu cephesinde çatışmalar, Kobani’ye tek karayolu girişi olan, Mürşitpınar sınır kapısı yakınlarında sürüyor. Bu durum zırhlı olmayan peşmerge araçlarının sınır kapısını kullanarak intikalini riskli hale getiriyor. On kişilik öncü peşmerge birliği Kobani’deki incelemelerini sürdürürken iş makinaları hem Suriye hem de Türkiye tarafında yol çalışmalarına başlamıştı. Peşmerge işte bu yol üzerinden Kobani'ye girdi.

Türkiye’nin Yumurtalık köyüne bakan, Kobani’nin batı tarafı, diğer cephelere oranla daha güvenli. Doğu ve güney cephelerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri ile YPG güçleri arasında şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor. Kobani'nin batı tarafında ise YPG güçleri saklanma gereği duymadan, rahat bir şekilde dolaşıyor. Bunun en büyük nedeni koalisyon uçaklarının bombarıdımanından çekinen IŞİD güçlerinin batı tarafındaki geniş düzlüklere çıkamaması.

PEŞMERGE BÖLGEYİ İNCELEDİ

Cuma günü öğle saatlerinde, üzerinde uçaksavarlar bulunan dört araçlık bir konvoy Kobani’nin batısında bulunan Tel Şair noktasına doğru hareket etti. YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayraklı araçlardan inenlerin arasında, üzerinde peşmerge kamuflajı bulunan bir kişi vardı. YPG'liler peşmerge kamuflajı giyen kişiye çevre ile ilgili bilgi verdi, muhtemel IŞİD mevzilerini gösterdi. Tren yolunu kendine siper ederek bir sure bölgede kalan grup Kobani’ye doğru hareket ettikten sonar, sınırın hem Suriye hem de Türkiye tarafında iş makinaları belirdi.

YUMURTALIK GEÇİŞİ İÇİN YOL ÇALIŞMASI

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin geçişi için geçici olarak açılan ve güvenliği Türk askeri tarafından sağlanan Yumurtalık köyü yakınındaki alana altı iş aracı girerek sınır tellerinin yanında yol düzeltme çalışaması yapmaya başladı. Aynı sıralarda Suriye tarafında bulunan bir dozer araçların demriyolunu rahat bir şekilde geçebilmesi için toprak rampalar hazırlıyordu. Bütün bu çalışmaların ardından ‘peşmerge konvoyu Kobani’ye batı tarafından geçerek Kobani'ye girdi.

DÜN KOBANİ'DE NELER OLDU?

48 gün önce Telabyad ile Carablus'tan yola çıkan ve güzergahındaki yüzlerce köyü ele geçirip binlerce Suriyeli'nin sınırı aşarak Türkiye'ye sığınmasına neden olan IŞİD militanlarının Kobani'de YPG güçleri ile çatışması sürüyor. Birkaç gündür aralıklarla çatışmaların olduğu Kobani'de, önceki akşam başlayan hareketlilik dün de devam etti.

3 gün önce sınırı geçerek YPG ile birlikte IŞİD'e karşı mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensuplarının da yer aldığı çatışmaların adresi olan Kobani'de, dün sabah saatlerinden itibaren sık sık keskin nişancıların ateş ettiği de duyuldu.

Kobani'deki yüksek binalara konuşlanan IŞİD mensubu keskin nişancıların, uzun menzilli suikast silahı kanas ile ateş açması dikkat çekerken; YPG ve ÖSO güçleri ise sık sık doçkalar ile karşılık verdi.

IŞİD PYD'NİN NEFESİNİ KESECEK BÖLGEYİ VURDU

Bu arada IŞİD militanlarının YPG'nin dış dünyayla bağlantısını kesmek için ele geçirmeyi hedeflediği Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki bölgeyi önceki günlerde olduğu gibi yine havan mermileri ile ateş altına aldı. Sık sık Kobani'nin doğu ve güneyinden sınır kapısının bulunduğu bölgeye atılan havan mermilerinden 2'si ise sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştü.

ALEVLER TÜRKİYE'DEN GÖRÜLDÜ

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları bugün de IŞİD mevzilerine yönelik bombardımanını sürdürdü.

Saat 12.00 sıralarında Kobani semalarında sesi duyulan savaş uçağı kısa süre sonra ilçe merkezindeki bir noktayı bombaladı. Büyük gürültüye yol açan patlamanın ardından oluşan alev topu ile yoğun duman Türkiye tarafından da görüldü.