Suriye savaşına Eylül 2015'te doğrudan dahil olan Rusya, Hmeymim ve Tartus üslerine yerleştikten sonra Ortadoğu için attığı en kritik adımın görüntülerini resmen yayınladı. 

Beşar Esad rejiminin arkasında duran Rusya lideri Vladimir Putin, geçtiğimiz yaz mevsiminde yapılan anlaşmayla Hmeymim Hava Üssü etrafındaki kara ve deniz alanını Moskova'nın kontrolüne aldı.Hmeymim'e yeni pistlerin eklenmesini de içeren anlaşma, yaklaşık bir yıl sonra hayata geçti. Rusya Savunma Bakanlığı, Hmeymim'e iniş yapan Tu-22M3 bombardıman uçaklarının görüntülerini paylaştı.

Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'de bulunan Hmeymim'e uzun menzilli Tupolev Tu-22M3'lerle çıkarma yapan Rus ordusu, jetlerin eğitim faaliyetlerinin ardından yeniden Rusya'ya döneceğini açıkladı.

Rus medyası, yenilenen piste Rusya'ya ait tüm savaş uçaklarının iniş yapabileceğini bildiriyor. Reuters haber ajansı ise, Tu-22M3 bombardıman uçaklarının nükleer füze taşıma kapasitesine sahip olduğunu hatırlatıyor.

Suriye'deki iç savaşın gidişatını değiştiren Rusya, Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'nü bedelsiz olarak kullanıyor. Üslere konuşlandırılan uçak, savaş gemisi ve asker Moskova tarafından belirleniyor.Dahası, Rus ekipmanları gümrük kontrolünden geçmeden üslere getiriliyor. Üslerdeki Rus askerleri ve aileleri de dokunulmazlığa sahip. Herhangi bir suça karışan Rus askerleri, ancak Rusya'da yargılanabiliyor.