Sivas’ta 1993 yılında Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu ölen 35 kişi için kortej yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşün ardından ölenlerin aileleri otel önüne karanfil bıraktı. Seyrantepe Mahallesi’nde başlayan kortej yürüyüşü öncesi emniyet ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Havadan da iki helikopterin de destek verdiği güvenlik önlemlerinde alana gelen vatandaşlar aranarak içeri alındı.


YÜRÜYÜŞE 10 BİN KİŞİ KATILDI

1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenlerin anısına Seyrantepe Mahallesi’nde başlayan yürüyüşe Sivas’tan ve çeşitli illerden yaklaşık 10 bin vatandaş katıldı. Ethembey Parkı ve Mevlana Caddesi güzergahını takip eden grup çeşitli sloganlar attı.

Yürüyüşe Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve diğer illerden milletvekilleri de katıldı. Yürüyüş sırasında bazı vatandaşların Soma’da şehit olan madenciler için sarı baret takması dikkat çekti. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden grup Atatürk Caddesi istikametini takip ederek şuanda Bilim ve Kültür Merkezi olarak faaliyet gösteren eski Madımak Oteli önüne geldi. Otelin bulunduğu alanlar barikat ile çevrilirken; barikattan içeri sadece milletvekilleri, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri ve Uludere’de hayatını kaybedenlerin aileleri alındı. Burada Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekilleri ve hayatını kaybeden 35 kişi otel önüne karanfil bırakıldı.

Anmaya HDP Eşbaşkanı ve HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve HDP milletvekilleri İbrahim Binici, Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Sırrı Süreyya Önder, HDP PM ve MYK üyeleri ile Uludereli aileler, Somalı aileler, Gezi şehitleri aileleri, ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu da  katıldı.


ÖLENLERİN YAKINLARI GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Yangında hayatını kaybedenlerin ailelerinde bazıları otel önünde gözyaşlarına boğuldu. Aileler uzun süre gözyaşı döktü. Otel önünde başlayan programda ise hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra hayatını kaybeden 35 kişinin adı otobüsten tek tek okunurken, Gezi Parkı olaylarında ve Soma’da hayatını kaybeden madenciler de unutulmadı. Otelin önüne kurulan barikattan geçmek isteyen bazı vatandaşlara izin verilmemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

SLOGAN GERGİNLİĞİ

Anma etkinliği sırasında CHP’li gençlerle bir grup ESP’li arasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gençler arasındaki gerginlik tertip komitesi üyelerinin araya girmesiyle büyümeden önlendi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz herhangi bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi.

Toplamda 2 bin 500 polis görevlendirildi. Herhangi bir olaya karşı İl Jandarma Komutanlığı ve 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda takviye kuvvet ekipleri hazır bulunduruluyor.