Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, halen Adalet ve İçişleri bakanlıklarınca uygulanan ve kadına karşı şiddetle mücadelede de kullanılması planlanan ‘’elektronik bileklik sistemi’’ni tanıttı. AnadoluAjansı (AA) Editör Masası’nda, 2012’de pilot olarak başlayan ‘’panik butonu’’ uygulamasının pilot sonuçlarının alındığını söyleyen bakan İslam, panik butonunun pilot uygulaması sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi: ‘’Panik butonu belli oranlarda etkili. Ancak bu sistemi, şu anda Adalet ve İçişleri Bakanlıklarınca denetimli serbestlikle tahliye edilenlere uygulanan elektronik bileklikle destekleyeceğiz.” 
 
Karşılıklı çalışıyor
 
“Bir tarafta mağdura, bir tarafta da faile takılan iki aparat var. Her ikisi karşılıklı çalışıyor. Bunlar bir sistem üzerinden takip ediliyorlar. Bu takip Emniyet’te yapılıyor. Mağdur ile failin birbirine yaklaşmaları, had sınırı aşmaları durumunda derhal mağdurun bulunduğu yere kolluk kuvvetleri gidiyor. Fail de ‘Eğer bilinçsizce yaklaştıysanız şu anda sınırı aşmış durumdasınız, 
oradan uzaklaşın’ şeklinde” uyarılıyor. Bu kasti bir yaklaşma olabilir, takip olabilir, ısrarlı takip olabilir. 
 
Ama diyelim ki bir AVM’de her iki taraf da farkında olmadan denk gelmiş olabilirler. Bu tip durumlarda her iki taraf da uyarılıyor. Mağdur, ‘Dikkat edin’ diye uyarılıyor ama sadece uyarılmakla kalmıyor, aynı anda kolluk güçleri korumak üzere orada oluyor. Fail de geri çekilmesi konusunda uyarılıyor.”
 
İdam tartışılabilir
 
Bir insan olarak, bir anne olarak, bir kadın olarak bu tartışmalar yapılmasın diyebilecek durumda değiliz. Toplumu infiale sürükleyen bu tür olaylar sonrasında tedbirler nasıl olmalı konusu daima gündeme gelir ve haklı olarak insanlar en had cezaların uygulanmasını isterler. En had ceza dendiğinde de akla daima idam gelir. Demokratik ortamlarda her şey tartışılabilir.” 
 
İyi hal indirimi kullanılmamalı
 
‘İyi hal indirimi, cezanın künhüne ait bir sorun değil yargılama süreci ile alakalı bir sorun. Tamamen hakimin takdir yetkisindedir. Yargı bağımsız olduğu için bu konuda bizim ‘Şu olsun, bu olsun’ demeye hakkımız yok ama gereğini söyleyebilirim. Bu konuda hakimlerin takdir yetkilerini asla failden yana kullanmamaları gerektiğini düşünüyorum. Kişisel bakışım bu şekilde, bu tür suçlar için.” 
 
Hadım tedavi yöntemi
 
“Kastrasyon (hadım etme), cezalandırma değil tedavi yöntemi. Bu tür birtakım yaptırımlarla beraber verilen hükümdür, kastrasyon. Tıbbi bir tedavidir, tedavi edildiği müddetçe etkisini gösterir, tedavi kesildikten sonra kişi eski haline geri döner.”