Su­ri­ye­’de­ki sa­vaş­tan sı­nır il­le­ri­ne ka­çış­lar de­vam edi­yor. Şan­lı­ur­fa­’nın Su­ruç il­çe­sin­de bu­lu­nan Mür­şit­pı­nar Sı­nır Ka­pı­sı da ge­çiş­le­rin yo­ğun ya­pıl­dı­ğı mer­kez­ler­den sa­de­ce bi­ri. Mül­te­ci­le­rin akın akın ge­liş­le­ri sü­rer­ken IŞİD ile YPG ara­sın­da­ki sa­vaş­ta kul­la­nı­lan mer­mi­le­rin köy­le­re düş­me­si böl­ge hal­kı­nın te­dir­gin­li­ği­ni ART­ır­dı. Bir­çok il­çe sa­ki­ni şeh­rin da­ha iç kı­sım­la­rın­da ya­şa­yan ak­ra­ba­la­rı­nın ya­nı­na göç et­ti. Te­dir­gin­lik had saf­ha­ya ula­şır­ken ba­zı va­tan­daş­lar da göç et­me­nin eşi­ğin­de. İl­çe­de PKK teh­di­di ile es­naf ke­penk aça­mı­yor. Su­ru­ç’­ta sa­de­ce ec­za­ne ve fı­rın­lar açık tu­tu­lu­yor.
 GÜ­VEN­Lİ­Ğİ­Mİ­Zİ SAĞ­LA­YAN YOK
 
 
Sı­nır hat­tın­dan des­tek ver­mek için Ko­ba­ni­’ye git­mek is­te­yen­le­rin oluş­tur­du­ğu yo­ğun­luk ise  böl­ge hal­kı için baş­ka bir teh­li­ke. Ey­lem­ci­ler po­li­se taş, mo­lo­tofkok­tey­li ile sal­dı­rır­ken gü­ven­lik güç­le­ri grup­la­rı bi­ber ga­zı ile da­ğıt­ma­ya ça­lı­şı­yor.
 
 
PKK ise böl­ge es­na­fı­nı ke­penk aç­ma­ma­sı ko­nu­sun­da teh­dit edi­yor. Bu ne­den­le es­naf ne­re­dey­se 1 haf­ta­dır iş­yer­le­ri­nin ka­pı­sı­nı aça­ma­dı. Kent terk edil­miş va­zi­yet­te. Yer­li hal­kın göç et­ti­ği böl­ge­de gü­ven­lik güç­le­ri ve ey­lem­ci­ler bu­lu­nu­yor. IŞİD'in Tür­ki­ye sı­nı­rın­da­ki Ko­ba­ni'ye sal­dı­rı­sın­dan be­ri Şan­lı­ur­fa'nın Su­ruç il­çe­sin­den tan­si­yon düş­mek bil­mi­yor. Bir­çok kö­ye ha­van mer­mi­si düş­me­si böl­ge­de pa­ni­ğe ne­den olur­ken IŞİ­D’­i pro­tes­to et­mek is­te­yen­ler Su­ruç'a akın et­ti. Böl­ge es­na­fı da ted­bir amaç­lı ke­penk ka­pat­tı. İl­çe­de sa­de­ce ec­za­ne ve fı­rın­lar açık kal­dı.
 
IŞİD'e tep­ki için böl­ge­de sü­rek­li yü­rüyüş ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Su­ruç es­naf­la­rın­da M.Y, “Pa­zar gü­nün­den iti­ba­ren dük­kan­la­rı­mız ka­pa­lı. Açı­yo­ruz ama bi­ze sa­hip çı­kan gü­ven­li­ği­mi­zi sağ­la­yan kim­se yok. Bu or­tam­da dük­kan açın­ca düş­man ka­zan­mış olu­yor­sun. Mo­lo­tof sal­dı­rı­sı olur di­ye kor­ku­yo­ruz" şek­lin­de ko­nu­şu­yor.

BÖL­GE­NİN SON­U İYİ DE­ĞİL
 
 
Su­ruç Es­naf ve Sa­nat­kar­lar Oda­sı Baş­ka­nı Ya­şar Ay­çi­çek,  IŞİD'in sı­nı­ra ka­dar da­yan­ma­sı­nın böl­ge­de te­dir­gin­li­ğe yol aç­tı­ğı­na dik­kat çek­ti. Ay­çi­çek, Su­ruç'un he­men di­bin­de sa­vaş ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek köy­le­re dü­şen ha­van mer­mi­le­ri­ne dik­kat çek­ti. Ay­çi­çek, “İn­san­la­rın Ko­ba­ni'de öz ak­ra­ba­la­rı kat­le­di­li­yor. Halk da ke­penk ka­pa­ta­rak bu du­ru­mu pro­tes­to edi­yor. Ayak­ka­bı­sı­nın te­ki­ni ora­da bı­ra­ka­rak bu­ra­ya ka­çan in­san­lar var. Bir ço­ğu­nun ak­ra­ba­sı hâ­lâ ora­da kal­dı. Bu yüz­den hal­kın te­dir­gin­li­ği had saf­ha­da. Ge­ce­le­ri gö­zü­mü­ze uy­ku gir­mi­yor. Böl­ge­nin so­nu iyi gö­zük­mü­yor. Şu an­da Su­ruç ken­di ha­li­ne terk edil­miş bir böl­ge. Has­ta­ne­ler ya­ra­lı do­lu.  1 ki­lo do­ma­tes 2 li­ra­ya çık­tı. Yi­ye­cek içe­cek bu­lun­mu­yor. İn­san­lar so­kak or­ta­sın­da ça­mur der­ya­sın­da ya­tıp kal­kı­yor. Halk do­ğal ola­rak tep­ki­li. Bu böl­ge 20 yıl­dır gö­çe ma­ruz bı­ra­kıl­dı. Sü­rek­li ba­kım­sız ka­lın­ca bu ha­le düş­tük."
 

ESNAF ÇARESİZ VATANDAŞ MAĞDUR


 Vatandaşlar işyerleri ve dükkanların kapalı olmasından dolayı mağdur olmuş vaziyette. Esnaf ise çaresizlik içerisinde güvenliği sağlayan kimse olmadığından yakınıyor. Esnaf Odası Başkanı yiyecek bulunmadığını ve 1 kilo domatesin fiyatının 2 liraya fırladığına dikkat çekiyor. Başka bir bölge esnafı da molotof saldırılarından korktukları için işyerini açamadığını söylüyor ve “Bu ortamda dükkan açınca düşman kazanmış oluyorsun” diye ekliyor.