Türk hava sahasını ihlal eden Suriye jetinin düşürülmesi ve El Kaide bağlantılı radikal islamcı örgüt Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ülke dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah türbesini yıkma tehditi sınırda tansiyonu arttırdı.
Milliyet'te yer alan haberdeki detaylara göre, ordu sınırda teyekkuza geçirilirken bölgede özerk kanton ilan eden Kürt yönetiminin silahlı ordusu YPG ile IŞİD arasında çatışmalar şiddetlendi. Kürtlerin üç yönetim 

 
merkezinden biri olan Kobane, IŞİD tarafından kuşatıldı. Çatışmalarda ikisi Türk 25 IŞİD savaşçısı, YPG tarafından öldürüldü. IŞİD ise 9 YPG'linin cenazesini gösterdi. IŞİD'in Süleyman Şah Türbesine zarar vermesi ihtamaline karşı sınırda teyakuza geçirilen özel birliklerin Suriye topraklarına girmesi halinde bazı noktalarda silahlı YPG grupları ile karşılaşabileceği belirtiliyor.

Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'ya yönelik saldırılarını arttıran IŞİD ile Kürt ordusu YPG arasında çatışmalar Süleymanşah Türbesi, Kobane ve Tal Abyad çevreminde yoğunlaşıyor. Kobane'ye yönelik IŞİD'in ilerlemesi sürerken Sirîn beldesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD'in tehdidi altında bulunan Rakka ve Til Ebyad'daki köylerden yüzlerce Kürt evlerini terk etti. Çatışmalarda bir YPG birliği ile irtibatın kesildiği, 5 YPG'linin ise öldürüldüğü açıklandı.

Türk askeri müdahale ederse?

YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar Türkiye'ye 30 kilometre uzaklıktaki Süleyman Şah türbesi çevresinde de sürüyor. Türk bayrağının indirilmemesi halinde türbeye zarar vereceğini açıklayan IŞİD'e karşı ordu sınırda teyakuza geçirildi. Kobani'ye yakın bir bölgede yer alan Süleyman Şah Türbesi’ne kara müdahelesi yapılması halinde ordu birlikleri ile YPG silahlı güçlerinin karşı karşıya gelme ihtimalinin kaçınılmaz olacağı belirtiliyor. Bu durumda nasıl hareket edileceği bölgede tartışılıyor. YPG, Rojava bölgesine yabancı askeri birliklerin girmesine karşı olduğunu daha önce açıklamıştı.

İki Türk vatandaşı var

YPG'nin 25'in üzerinde IŞİD savaşçısının öldürüldüğü yönündeki açıklaması IŞİD kaynakları tarafından da doğrulandı. IŞİD kaynakları, grubun arasında 2 Türk ve çok sayıda Azeri militanın olduğunu açıkladı. Türkiyeli savaşçılardan İnegöllü Ebu İsmail (Erdal) ve Ankaralı Mustafa’nın YGP ile girdikleri  

 çatışmada öldükleri açıklandı. İsmail (Erdal)'ın Türkiye'deyken bitkisel ürünler sattığı ve 2 ay önce Suriye'ye geçtiği bildirildi.

Hedef Rimelan petrol bölgesi

Bu arada IŞİD haberlerine yer veren bazı Arap internet siteleri ise çatışmalarda öldürülen 9 YPG savaşçısının fotoğraflarını yayınladı. İddiaya göre IŞİD, sıcak çatışmaların sürdüğü Tel Abyad ve Kobani'de ilerleyişini sürdürüyor.

Saldırılarını bir kaç koldan sürdüren IŞİD'in amacı, bir süre önce ilan edilen Cezire, Afrin ve Kobane kantonları arasındaki bağlantıyı kesip Cezire bölgesi içinde kalan petrol bölgesi Rimelan ve çevresini ele geçirmek.

Seferberlik çağrısı

IŞİD'in saldırısını durdurmak amacıyla Rojava'da seferberlik ilan edilirken, eli silah tutanlar cepheye gitmesi istendi. Bu kapsamda bir çok Kürt yerleşim biriminde duyarlılığı arttırmak amacıyla gösteriler yapıldı.

YPG Genel Komutanlığı imzası ile yayınlanan yazılı açıklamada ise, IŞİD'in saldırılarını durdurmak ve kazanımlara sahip çıkılması amacıyla Türkiye, İran ve Irak'taki Kürt örgüt, grup ve siyasi partilerinden yardım istendi. Açıklamada Suriye'deki Kürt örgütlerine de aralarındaki sorunları bir kenara bırakarak, saldırıya karşı YPG ile ortak hareket etmeye çağrılarak, "Yüklendiğimiz tarihi sorumlulukla, tüm parti, örgüt, siyasi çevreler, gençlik ve kadın hareketleri, bağımsız şahsiyetler, Cizîre, Kobani ve Efrin Demokratik Özerk Yönetimlerinin sorumluları, Suriye Kürtlerin Ulusal Meclisi (ENKS), Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ve Demokratik Toplum Hareketi’ne (TEV-DEM), aralarındaki çelişkileri bir tarafa bırakarak bu hassas dönemde güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz" denildi.

Barzani'den de yardım istendi

Çağrıda, PYD'nin Rojava politikasını eleştiren Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'den de yardım istenmesi dikkat çekti. Barzani ve Kuzey Irak Kürt örgütlerinden yardım talebi konusunda şu bilgilere yer verildi:

"Çağrımız, başta Güney Kürdistan (Kuzey Irak) Bölge Başkanlığı, KCK Yönetimi, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Goran Hareketi(Değişim) olmak üzere tüm Kürdistani güçlere yöneliktir. Kürdistani güçleri Rojava’ya yönelik saldırılara karşı ulusal görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Biz inanıyoruz ki, Rojava başarılı olacak ve bu başarısı tüm Kürdistan halklarını olacak."

"Kürtlerin kazanımlarına saldırı"

IŞİD'in saldırılarını arttırması BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından da yakından izleniyor. DTK tarafından yapılan yazılı açıklamada, baskıcı, yasakçı Esat rejiminin ve ondan farklı olmayan karşıtların Suriye'yi "kan" gölüne çevirerek, savaş ve kaotik ortamı derinleştirdiği belirtildi. Açıklamada, "Hiç bir halka saldırı içerisinde olmayan, hiçbir halkın topraklarını ve haklarını gasp etmeyen Rojava halkına yönelik yapılan bu saldırılar bütün Kürt halkına, Kürt halkının ulusal birliğine ve kazanımlarına yönelik yapılmış olan saldırılardır. Bu çeteler sadece Kürt halkı için tehdit oluşturmamakta başta Türkiye olmak üzere bütün Ortadoğu halkları ve insani değerler için tehdit oluşturmakta ve zarar vermektedir" denildi.