İSTANBUL’da Neve Shalom ve Beth İsrael sinagoglarına yönelik bombalı kamyonet saldırılarında hayatını kaybedenler, Şişhane’de düzenlenen törenle anıldı. Patlamada hayatını kaybeden Murat Şahin’in üyesi olduğu Yağbasan Köylüleri Derneği öncülüğünde düzenlenen anmaya, CHP Milletvekili Mahmut Tanal da katıldı. Anma sırasında, patlamada gözlerini kaybeden Aydın Kara, kendisine destek olmadıklarını açıkladığı sinagog yetkililerine tepki gösterip, yumurta attı. Patlamalarda hayatını kaybedenler saat 09.00’da Şişhane’deki barış anıtında tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası konuşan Yağbasan Köylüleri Derneği Başkanı Ali Erdoğdu, “15 kasım 2013 tarihinde bombalı saldırıda yaşamını yitiren 28 masum vatandaşımızı ve o canlardan biri olan Murat Şahin’imizi aramızdan ayrılışının yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz” dedi.
CHP milletvekili Mahmut Tanal da konuşmasında şunları söyledi:
“Terör ve şiddet demokrasinin, özgürlüklerin, barışın, kardeşliğin düşmanıdır. Eğer özgürlükler, demokrasi, barış ve kardeşlik yok edilmek isteniyorsa bir ülkede, orada terör hortlanır, teröre başvurulur. Onun için terörü lanetlemek lazım. Bu açıdan terörü araç olarak görenler ve tarihe geçenler, DNA ile tespit edilen örgüt El Kaide’dir. Bunları da ifşa etmekte yarar vardır. Bunlara destek olanlar, amaçlarına ulaşabilmek için demokrasiyi araç görüp, toplumu ötekileştiren zihniyeti de kınıyorum. Onun için böyle bir günde toplumumuzda, barış ve kardeşlik duygularının gelişmesinde zemin hazırlayan böyle bir günde, ölenlere rahmet diliyorum. Sevenleri, dostları ve ulusuzumuzun başı sağolsun.”
Topluluk daha sonra, Büyük Hendek Caddesi’nden, ‘Terörü lanetliyoruz, unutmadık, unutturmayacağız” yazılı dövizle Neve Shalom Sinagogu'nun önüne yürüdü. Hazırlanan platforma hayatını kaybedenlerin anısına, patlama saati 09.23’te karanfil konuldu.
Patlamada ağır yaralanan ve gözlerini kaybeden Aydın Kara, ilerleyen yıllarda eşi tarafından da terk edildiğini söyleyerek, kendisine sahip çıkmadıklarını öne sürerek sinagog kapısına yumurta attı. Bu sırada yere düşen Aydın Kara’ya çevredekiler yardım etti. Üzerine, “Ben böyle değildim, sonradan oldum. Bu kötü kaderi sinagogda buldum” yazılı tişört giyen Aydın Kara, “Olay günü işe gidiyordum. Patlamayı hatırlamıyorum. 20 gün yoğun bakımda yattım. Bu patlamada tek kurtulan kişi benim. Gözlerimi kaybettim. Şarapnel parçaları geldiği için, sağ ayağım da sakatlandı. Sinagog bana sahip çıkmıyor. Yaralanmışım burada. Kaç kere kapısına gittim. Kovdu beni. ‘Sana git devletin yardım yapsın’ diyorlar. Zaten devlet bana yardım ediyor. Sen niye yardım etmiyorsun. Senin yüzünden ben sakat kaldım. Gözlerimi kaybettim. Yuvam yıkıldı. Eşim gitti. Ne olacak bunlar."
Eşiniz neden sizi terk etti sorusuna, “'Körsün, sakatsın' dedi. Küfür ettim. O da gitti” diye konuştu. Aydın Kara soru üzerine, 15 yaşında bir oğlu olduğunu söyledi.