İTÜ Maslak Kampüsü'nde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki olayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Bağımlılığa Hayır Derneği Başkanı İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kural, daha önce "Pek Yakında" filminde "uyarıcı madde kullanımını alenen özendirdiği" iddiasıyla Cem Yılmaz hakkında İstanbulCumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu anlattı.Kural, davayı bilirkişi kanalıyla kaybettiğini ifade ederek, "Bilirkişi, 'Markası görünmüyor' yazmış. Burada amaç marka değil, amaç çocukları sigaraya başlatmak. Sigara firmaları arasında rekabet yok farkındaysanız. Rekabet müşteri kazanmak. Bir insan sigaraya başladı mı ömür boyu müşteri ediniyorsunuz. Bunu ben anlayamadım. Bilirkişiye, 'Hanımefendi, Cem Yılmaz'la kol kola bundan sonra sinemaya gidersiniz, bunu beklemiyordum. Yolu açtınız, bunlar da sponsorlardan bol bol para alıp, bu işi devam ettirecekler' dedim. Öyle kaldı." ifadelerini kullandı.

'BEN TERÖRİST MİYİM'

Cem Yılmaz'ın etkinlik yapacağını duyduğunda, etkinliğe katılmak istediğini fakat alınamayacağını öğrendiğini dile getiren Kural, "'Misafirimiz, rahatsız etmeyelim' dediler. Edelim. Ben terörist miyim? Elimde bomba ile mi gittim oraya? Soru sormak istiyordum. Benim soru sorma hakkım yok mu 44 yılını bu üniversiteye vermiş biri olarak? Cem Yılmaz için kuyruğa girmiş öğrenciler ben konuşunca beni alkışladı, ben beklemiyordum." diye konuştu.
Sponsor firmanın Cem Yılmaz'ı üniversitelere neden götürdüğünü anlamadığını belirten Kural, yaptığı protesto hakkında, "Cem Yılmaz'ı kendi üniversitemde görmek istemiyordum" ifadesini kullandı.

Orhan Kural, Cem Yılmaz'ın, toplumu mutsuzluğa sevk ettiğini savunarak, "Herkes onun gibi bu kadar parayla dolaşamaz, barlarda gezemez geceleri, böyle bir imajla herkesi tüketime davet ediyor ve bunu örnek olarak yapıyor. Sonra ısrarla sigara reklamı yapmaya devam ediyor. O kadar dava açıldı, kaç kişi bunu söyledi. Sonfilminde yine sigara var. Savcılığa gittikten sonra hiçbir açıklama yapmadı. Ona soru soruyorum 'Para aldın mı? Almadın mı?'. 'Almadım' desin. Bunu da demiyor."

'CEM YILMAZ BENİMLE UĞRAŞIYOR'

Kural, öğrencilerine sigaraya başlama konusunda yaptığı anketten, "arkadaş etkisi, heveslenme, örnek alma" sonuçlarının çıktığı bilgisini paylaştı.
"Sigarayla savaşmak çok zor ama sağ olsun Recep Tayyip Erdoğan çok büyük bir iş yaptı." yorumunu yapan Kural, şöyle konuştu: 

"Türkiye sigara içen bir ülke, özellikle bu tür mücadelelere destek bekliyorum insanlardan. Cem Yılmaz benimle uğraşıyor, çok uğraşıyor, onun da gücü var. Arkasına bazı gazeteleri almış, o gazeteler benim haberlerime bakmıyorlar. 'Niye?' diyorum. 'Bilmiyorum hocam reklam veren şirketlerin istekleri' diyorlar."
Kural, bir öğretim görevlisi olarak masasında oturup sadece ders anlatmayı doğru bulmadığını, öğrencilerini sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan korumak için mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

Etkinliğe katılamadığının altını çizen Kural, Cem Yılmaz için hazırlattığı "Topluma En Kötü Örnek" ödülünü salona gönderdiğini, sanatçının ödülü kabul ettiği bilgisini edindiğini dile getirdi.

Kural, Cem Yılmaz'a sadece soru sormak için etkinliğe katılmak istediğini belirterek, şöyle dedi: 

"Ona diyecektim ki, 'Sevilen bir insansınız, bundan böyle bağımlılıkların peşinden koşmayın, faydalı işler yapın, sizi faydalı analım, bundan sonra gençlere güzel örnekler yaptırın, çocuklara güzel fikirler verin' diyecektim. Ama söylettirmediler, konuşturmadılar, çok yanlış bir tutum oldu."

Cem Yılmaz, bu akşam Şahenk İnisiyatifi tarafından "Bugün Günlerden Yarın" etkinliği kapsamında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde sahneye çıktı.
Kim haklı: Sigaraya savaş açan Prof. Dr. Orhan Kural, üniversitedeki Cem Yılmaz söyleşisine alınmadı