Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın plaka müjdesi vermesiyle servis işletmeciliği geçtiğimiz yılın gözde mesleği oldu. Daha şimdiden rantın oluşmaya başladığı sektörde 8 bin 298 başvuru yapıldı.

Taksilerde olduğu gibi okul servislerine de plaka verilmesinin gündeme gelmesiyle servis araçları işletmeciliği için yapılan başvurularda âdeta patlama yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın plaka müjdesi vermesiyle rant kapısına dönüşen servis işletmeciliği alanında geçtiğimiz yıl 8 bin 298 başvuru yapılırken, 2015'in gözde mesleği haline geldi. İstanbul’da plaka tahdidi getirilmesi tartışmaları uzun yıllardan beri yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan rapora göre megakentte yaklaşık 50 bin adet kayıtlı servis aracı bulunuyor. Bunların yaklaşık 15 bin adedi okul servis taşımacılığı, 35 bin adedi ise personel servis taşımacılığı yapıyor. Hatta bu konuda yapılmış eylem planları bile bulunuyor. Ancak buna rağmen servis taşımacılığında taksilerde olduğu gibi özel bir statü verilmesi isteniyor. Bunu her defasında dile getiren, arada bir kontak kaparak eylem yapanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın plaka sözü vermesiyle istediklerini almayı başardı. Nitekim seçimlerden önce bu konuda bir adım atıldı. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın servis araçlarına plaka verilmesi konusunda gerekli çalışmayı başlattıklarını açıkladı. Devam eden süreçte, Büyükşehir Belediyesi, ilgili odalarla da bir araya gelerek karara bağlayacak. Hâl böyle olunca servis taşımacılığına olan ilgi de arttı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre geçtiğimiz yıl 8 bin 298 başvuru yapıldı. Yeni yılda plaka verileceği umuduyla en çok başvuru aralık ayında geldi. Aralıkta bin 52 başvuru yapılırken, servis işletmeciliği 2015 yılında en çok tercih edilen meslek oldu. Servis işletmeciliğini 2 bin 653 başvuru ile emlak komisyonculuğu, 2 bin 582 ile konfeksiyon, 2 bin 378 ile nakliyecilik ve nakliyat komisyonculuğu, bin 801 başvuru ile de oto galericiliği izledi. 

RANTA İZİN VERİLMEYECEK
Ancak bunlara rağmen servis araçlarına plaka verilmesiyle ilgili bir çok soru işarete bulunuyor. İBB her şeyden önce konunun bir rant aracı haline gelmesini istemiyor. Bunun bir hizmet işi olduğunu farkında olan İBB'nin buna göre bir düzenleme yapması bekleniyor. Ayrıca servislerin kaldırılacağı hatta belli güzergâhlarda izin verilmeyeceği planlanıyor. Devir hakkı, sektöre yeni girmek isteyenler gibi konular da belediyenin çözmesi gereken konular arasında yer alıyor. 

8298 
Geçtiğimiz yılın tamamında 
yapılan başvuru sayısı

1052
Aralık ayında yapılan başvuru sayısı 

50 bin 
İstanbul'daki kayıtlı servis aracı 

15 bin 
Okul servis taşımacılığı yapan araç sayısı 

35 bin 
Personel taşımacılığı yapan servis sayısı