PKK'nın Kandil'i olarak bilinen İkiyaka Dağları, Buzul Dağı ve Doski Vadisi, Şehit Kurmay Yarbay İlker Çelikcan Operasyonu'yla terörist unsurlardan temizlendi. Mehmetçiğin bu başarısı, örgütün Türkiye'deki varlığı için de yıkım oldu. Terör örgütünün Kuzey Irak ile bağlantısı kesildi, şehir yapılanmalarda silah ve mühimmat sıkıntısı başgösterdi. Silahlı kuvvetler, terörle mücadele kapsamında yönünü, artık halktan da yeterli destek görmeyen YDG-H unsurlarına çevirdi. PKK'ya yönelik 27 Eylül'de büyük bir operasyon başlatan TSK, bölgede 40 gündür temizlik harekatı yürütüyordu. 'Genel anlamda' 5 Kasım'da tamamlanan harekatla birlikte, sarp kayalıklara, çıkılamaz denilen tepelere gidilerek hakimiyet sağlandı. İki tabur komando ve özel birliklerin katıldığı intikal, bölgeye yeni terörist girişlerinin önünü tamamen kesti. Tam olarak kontrol altına alınmış Oramar bölgesinde, abluka altında bulunan ufak terörist gruplarının yok edilmesi için arama/tarama çalışmaları sürüyor.Mehmetçik 7/24 nöbette.

KIR-KENT BAĞLANTISI KESİK

Operasyonla birlikte PKK'lıların Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye giriş yaptığı, saldırılardan sonra ise güvenli kaçış yolu olarak kullandığı önemli bir bölge kontrol altına alınmış oldu. PKK'nın kırsal ile şehir bağlantısını tesis ettiği bölge, başta Yüksekova ve Şemdinli olmak üzere birçok ilçede terör saldırıları için lojistik merkezi konumundaydı. Terör eylemleri neticesinde sözde özerkliğe uzanan uygulamalara bu bölgeden zemin hazırlanıyordu. İkiyaka, PKK için üslenme ve eleman temin noktası olarak da çok önemliydi. Yine 'örgütün Yargıtayı' olarak bilinen uyuşmazlık mahkemesi de buradaki Gevarok Kampı'nda kuruluyor ve örgüte ihanet edenler ile örgüte maddi destek sağlamayı reddeden işadamları buradaki sözde mahkemede yargılanıyordu. Tüm bu özellikleriyle örgüt için çok işlevsel bir öneme haiz olan İkiyaka-Buzul-Doski hattının teröristlerden temizlenmesi, PKK'lılarda büyük bir psikolojik çöküntüye yolaçtı.

YAŞAM MALZEMELERİ KALMADI

Operasyonlarda, takviye olmaksızın teröristlere 6 ay yetecek miktarda yaşam malzemesi imha edildi. Teröristlerin yurtiçi eylemlerin ardından kaçıp sığındıkları bölgeler ve mağaralar tamamen kapatılmış oldu. Şehir yapılanmalarının silah ve mühimmat desteğinin büyük bölümünü karşılayan bölgedeki tüm silahlar TSK'nın eline geçti. Bölge kaynakları, yurtiçindeki teröristler için bu operasyonun etkilerini, “PKK'nın hem yemek hem de nefes borusu iyice sıkıldı, adeta nefes alamaz ve beslenemez duruma getirildiler” şeklinde değerlendirdi.

ÖNCELİKLİ HEDEF: KCK/YDG-H

Hakkari Yüksekova bölgesinde ve ağırlıklı olarak İkiyaka Dağları, Buzul Dağı ve Doski Vadisi'nde tamamlanan temizlik operasyonunun ardından terörle mücadelede yeni ağırlık noktası, şehir örgütlenmeleri olarak belirlendi. Dağlıca operasyonuyla örgütün depolarının yok edilmesiyle büyük çöküntüye giren Türkiye içindeki teröristler, hem KCK'lılar hem YDG-H'liler, bundan sonra güvenlik güçlerinin bir numaralı hedefi olacak. Bölgedeki askeri kaynaklar da, kış şartlarında da devam etmesi kararlaştırılan terörle mücadele operasyonlarında yeni hedefin, psikolojik çöküntüye girmiş PKK'nın şehir unsurları olduğunu belirtiyor.

5-10 METREDEN ÇATIŞMA YAŞANDI

40 gün süren operasyon esnasında İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) ile bölgede sürekli keşif yapıldı. Bu yolla tespit edilen teröristlere ait mağara, barınak ve mevziler ateş altına alındı. Hava operasyonlarının ardından dağ ve komando tugay birlikleri Oramar Tepe'nin 500 metre yakınına kadar sızdırıldı. PKK'lı teröristlerin mevzilerine 160 metre kala çatışmalar arttı. 5-10 metre mesafeden el bombalarının kullanıldığı sıcak temaslar yaşandı. Bölgede sıkışan teröristler askere sık sık el bombaları ile saldırılar düzenledi. Ancak tüm bu teröristler etkisiz hale getirildi. PKK elebaşılarından Murat Karayılan'ın “Doski Vadisi düşmesin” diye talimat vermesinin ardından bölgeye yönlendirilen takviye terörist grup ise İHA ve İKU'lar tarafından yapılan keşiflerin ardından havadan vurularak etkisiz hale getirildi. Doski Vadisi desteklenemeyince PKK unsurları bölgeden tamamen arındırılmış oldu.
 

Bölge halkı, sokakları PKK'lılardan temizleyen ve hendekleri kaldıran güvenliğin güçlerine müteşekkir. Operasyonların sürdüğü mahallelerde halk, polise çay ve su ikramında bulunuyor. Polis ekipleri de vatandaşlara simit, çikolata ve meyve suyu dağıtıyor.

TERÖRÜN SONU GELDİ

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yapan teröristler, İkiyaka-Buzul-Doski hattındaki mağaralara geliyor, silah ve mühimmatlarını buradan tedarik ederek başta Dağlıca olmak üzere birçok bölgede karakollara saldırıyordu. Bu dağlardaki 200-300 civarındaki terörist sayısı, zaman zaman 700'e kadar çıkabiliyordu. Bölgenin temizlenmesiyle PKK'lıların Türkiye'ye girişlerinin yüzde 90 oranında engelleneceği belirtiliyor. Bu dağlarla irtibatı kesilen şehir unsurları da silah ve mühimmat sıkıntısı yaşıyor. PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'liler halktan da destek bulamayınca havai fişek ve molotof bombalarıyla eyleme yöneliyor.
 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde teröristlere yönelik düzenlenen operasyonlarda güvenlik güçleri en büyük desteği bölge halkından görüyor.

SIRA ŞEHİRLERDE

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağı bulunan 3 mahallede PKK'lı teröristlere yönelik 5 gün önce başlatılan operasyon devam ediyor. Tekel, Konak ve Mescit mahallelerindeki bazı cadde ve sokaklarda kazılan hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve bölgenin teröristlerden arındırılması güvenlik güçleri işi sıkı tutuyor. Temizlik harekatı sırasında zaman zaman çatışmalar da yaşanıyor. Hendeklerin içerisine PKK'lılarca konulan tuzaklı elyapımı patlayıcılar sivillerin zarar görmemesi için kontrollü şekilde imha edilmeye çalışılıyor. Kentteki Dicle ilçesinde ise önceki gün 20 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün itibariyle sona erdi. Genelkurmay Başkanlığı, Dicle'deki operasyonlarda 4, Şırnak'ta ise 1 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Dicle'de örgütün döşediği 13 elyapımı patlayıcı imha edildi. Şırnak'taki operasyonda 5 elyapımı patlayıcı imha edildi; tespit edilen sekiz mağara içerisinde, 200 doçka mühimmatı, 2 hilti, 1 demir testere, 9 battaniye, 7 met, 3 soğuk iklim parkası ile çeşitli tıbbi ve yaşam malzemesi ele geçirildi. Hakkari Şemdinli'de yol kontrolü sırasında bir terörist ise yakalanarak gözaltına alındı. Bu arada Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde, PKK'ya ait 2 antitank mayını, elbombası ve mühimmat ele geçirildi.