Türkiye, son günlerde artan terör olaylarının ardından sadece döşenenmayın ile patlayıcıların infilak etmesi sonucu zırhlı araçlarla intikal eden 37asker, polis şehit oldu. Yapılan araştırmada patlamalarda zırhlı ve mayına dayanıklı olduğu belirtilen araçların yüksek miktardaki patlayıcıya karşı yeterli dayanıklıkta olmadığı anlaşıldı. Güvenlik birimleri araçların daha yüksek miktardaki patlayıcılara karşı nasıl tepki verdiğini öğrenmek için yeni bir merkez kurulmasını kararlaştırdı. Bu amaçla Savunma Sanayi Müsteşarlığı, araçların mayın ve patlayıcı testleri için Kara Araçları Test Merkezi kuracak.

ZIRHLI ARAÇLARIN DAYANAKLILIĞI ARTIRILIYOR

Güvenlik birimlerinin kullandığı yerli üretim zırhlı araçların testlerinin zırhlara karşı yapıldığı, ancak mayın ve patlayıcılara karşı testlerin ise yetersiz olduğu ileri sürüldü. Zırhlı araçların mayın ve patlayıcılara karşı testlerinin üretici firmalar tarafından yapıldığı, bu testlerde ise 10 ila 12 kilo arasında patlayıcılar kullandığı kaydedildi. Ancak testler 10 ila 12 kilo arasında değişen patlayıcılara karşı yapılırken, Terör örgütü PKK bazı mayınlısaldırılarda bin tona kadar patlayıcı kullandığı, bu nedenle zırhlı araçların büyük zarar gördüğü ve can kayıplarının da arttığı belirtildi.

TEST MERKEZİ KURULUYOR

Güvenlik birimleri bu tip saldırılarda personel kaybını önlemek için yeni yöntemler alınmasını ve araçların dayanıklılığının artırılması için araştırma başlattı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca ihaleye çıkalarak özel şirketlerden alınan zırhlı araçların Müsteşarlıkça test edilmesi kararına varıldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, araçların mayın ve patlayıcı testleri için Kara Araçları Test Merkezi kurmak için çalışma başlattı. Müsteşarlığın 2015 bütçesinden 423 bin 893 lira kaynak ayrılan merkezin Konya Karapınar veya Tuzgölü bölgesinde yapılacağı, 2016 yılı içerisinde ise tamamlanmasının planlandığı belirtildi. Merkezin kurulmasıyla birlikte yerli üretim zırhlı araçların mayın ve patlayıcılara karşı testlerinin burada yapılacağı, testlerin ardından üretici firmalara sertifika verilip verilmeyeceğinin karara bağlanacağı kaydedildi.

ZIRHLI ARAÇLARDA 37 ŞEHİT

ÇÖZÜM sürecinin bitmesinin ardından terör örgütü PKK, güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını artırırken, en ço kullandığı yöntem ise yollara döşedikleri el yapımı patlayıcılar oldu. Terör örgütü militanları, çözüm sürecinde yüksek miktarda temin ettiği el yapımı patlayıcıları yollara döşeyerek, güvenlik birimlerini intikalleri sırasında patlattı. Dağlıca’da 16 asker, Siirt Pervari’de 8 asker, Iğdır’da 13 polis mayın ve patlayıcıya karşı zırhlı araçlarla intikal ederken teröristlerin yollara döşediği mayının patlatılması üzerine şehit oldu. Mardin Dargeçit, Tunceli, Kars, Şırnak ve Hakkari’de de aynı yönletlerle terör örgütü saldırılar yaptı. Teröristler yollara döşedikleri 200 ila bir ton arasında değişen miktardaki patlayıcıları patlatmasıyla zırhlı araçlar paramparça olurken, Türkiye’de bu sadece bombalı tuzaklı saldırılarda 37 şehit verdi.

ZIRHLI KEPÇELER DE ATIL

Şırnak Valisi Ali İhsan Su da daha önce İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği talep listesinde terör olaylarının yaşandığı bölgede kullanılan zırhlı kepçelerin kullanışlı olmadığı belirterek, “İlimizde toplam 6 adet zırhlı kepçe bulunmaktadır. Bu kepçelerin bir tanesi Özel İdareye diğeri de Özel Harekat Daire Başkanlığı’na aittir. 6 adet kepçeden 4 tanesi gayri faal olmuştur. 2 tanesi ise tamir edilerek kullanılmaktadır. Zırhlı kepçelerin motor kapasitesi üzerindeki zırhtan dolayı yetersiz kalmakta ve kol mesafesi hendekleri kapatmakta verimli olmamaktadır. Bu nedenle daha güçlü ve kol mesafesi uzun kepçelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca kepçe çalışırken üzerinde kendisini koruyabilecek kapalı kule silah sistemi ve kamera sistemi olmalıdır. Roket darbesini emecek ağ sistemiyle donatılmalıdır. Genel itibariyle tüm ilçelerimizde barikat ve hendek oluşturma türü eylemler gerçekleştiğinden toplam 20 adet yeni dizayn edilecek zırhlı ve silahlı kepçeye ihtiyaç duyulmaktadır” ifadeleri kullanmıştı.