Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, hafta sonu  İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füzeyle  görüntülenmesiyle ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığına geldi. 
 

Genel Müdür görüştü

 
Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler  Denizcilik-Havacılık-Hudutlar Genel Müdürü Burak Özügergin'in, Karlov ile  İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füzeyle görüntülenmesi konusunu görüşmesi bekleniyordu. Rus elçiye Ankara'nın rahatsızlığı iletildi.  Görüşme 50  dakika sürdü. 
 

"Bu hareket tekrar etmesin"

 
Alınan bilgilere göre; Denizcilik ve Havacılık Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, Dışişleri Bakanlığı'nda kabul ettiği Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a, "Savaş gemisindeki bu hareket, gerek Montrö Sözleşmesi’nin gerek uluslararası hukukun ruhuna ve lafzına uygun değildir. Geçişle doğrudan ilgisi bulunmayan hareketlerin tekrarlanmamasını beklediğimiz önemle vurgulamak isteriz" dedi.
 
Büyükelçi Karlov'un da, görüşmede dile getirilen rahatsızlığı Rusya yönetimine eksiksiz biçimde aktaracağını ifade ettiği belirtildi. Olayın bireysel bir eylem mi yoksa planlı bir hareket mi olduğu sorusu da yöneltildi. 

 
"Bakan 'Provokasyon' demişti" 


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaşanan durumu "provokasyon" olarak  nitelemişti. Bu olayın bu süreçte meydana gelmesinin tesadüf olmadığına  inandığını söyleyen Çavuşoğlu, Rusya'nın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini  vurgulamıştı. Bakan Çavuşoğlu, "Gerekli girişimleri de zaten yaptık. Savaş  gemilerinin Boğaz'dan nasıl geçeceği belli. Montrö Anlaşması bunu düzenlemiş. Bu gemiler tabii ki bize de tehdit değil ama bugüne kadar Boğaz'dan geçen gemilere  yönelik Türkiye'den herhangi bir tehdit oluşmamıştır. O nedenle geminin bu  şekilde geçmesi apaçık tahrik edicidir ve bunun da sonlandırılması gerekiyor"  diye konuşmuştu.