Milli projelerde başarıdan başarıya koşan ASELSAN, geçtiğimiz günlerde yeni bir mühendislik harikası olan KORAL'ı TSK'ya resmi bir törenle teslim etmişti.
RUS UÇAKLARINA KARŞI DA TEST EDİLDİ

Sistemin teslim töreni 22 Şubat 2016'da yapıldı ancak, KORAL geçtiğimiz Temmuz ayından beri Hatay'da bulunuyor. Temmuz'dan itibaren Hatay'da binlerce teste tabi tutulan KORAL, bu testleri başarıyla geçti. KORAL'ın Rus uçaklarına karşı da test edildiği belirtiliyor.
KORAL'ın Hatay'a konuşlandırıldığı günden bu yana Rus uçaklarının 4 defa yanlış hedefleri vurması da akıllarda soru işaretleri uyandırdı. Son olarak Suriye'de yanlışlıkla YPG kamplarını vuran Rus uçakları, daha önce de yine müttefiki olan Esed hedeflerini vurmuştu. Esed rejimi bu bilgiyi birinci ağızdan doğrulamıştı.
"RUSYA'YLA ELEKTRONİK KILIÇ-KALKAN OYNUYORUZ"

24 TV'de Ardan Zentürk'ün sunduğu Moderatör Gece'ye telefonla bağlanan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, KORAL'ı ve Rusya uçaklarının durumunu, "Bölgede Rusya'yla elektronik kılıç-kalkan oynuyoruz" şeklinde ilginç bir ifadeyle yorumladı.
"RUSYA ELEKTRONİK HARPTE TÜRKİYE'DEN ZAYIF"

Rusya'nın da bölgeye S-300, S-400 gibi füzelerin yanısıraKORAL'ın muadili Krashuka-4 gibi elektronik harp birimlerini getirdiğini ifade eden Caşın, "Ancak Rusya elektronik harp sistemleri açısından Türkiye'den daha zayıf durumda" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hakkı Caşın, Rusya'nın Krashuka-4'leri sadece Türkiye'ye karşı değil, NATO birimlerini de gözeterek bölgeye konuşlandırdığını belirterek, buna rağmen Afganistan'da stingerlarla yenilen Rusya'nın Suriye'de de elektronik harple yenileceğini sözlerine ekledi.
KORAL NASIL ÇALIŞIYOR, NE YAPIYOR?

ASELSAN'ın tamamen milli imkanlarla ürettiği KORAL, düşman radarlarının yayınlarını tespit eden KORAL ED ve hedef radarlarının karıştırılıp, aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL ET olmak üzere iki unsurdan oluşuyor.
KORAL'ın TSK'ya teslim töreninde gösterilen bir görselde, Konya'ya konuşlandırılan sistemin Türkiye'nin yüzde 80'e yakın bir alanını etkisi altına aldığı görülüyor.

KORAL BENZERİ SİSTEMİ YAPABİLEN ÇOK AZ ÜLKE VAR

KORAL, geleceğin savunma teknolojisi olarak öngörülen "elektronik savaş birimleri" alanında Türkiye'nin attığı büyük bir adım olarak görülürken, envanterinde KORAL muadili savunma sistemi olan çok az ülke bulunuyor. Bu sistemleri tasarlayıp üretebilen ülke sayısı ise sadece parmakla gösterilecek düzeyde. 
RUSYA RAHATSIZ ABD'DE KORKU VAR

Koral'ın göreve başlaması ise Ruslar'ı rahatsız etti. Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Öğretim Üyesi Konstantin Sivkov, "Koral sistemlerini tam olarak bilmiyoruz. S-400 füzelerimiz için engel teşkil edebilir. Bu füzelerin kör olma olasılığını düşünmek bile çok tehlikeli" dedi. Adı gizli tutulan bir başka Rus radar uzmanı ise şöyle konuştu: "KORAL son derece tehlikeli bir sistem. Bölgedeki tüm sistemleri kör ettiğine dair bazı duyumlar aldık. Birleşmiş Milletler bu konuda gereğini yapmalı." 

Bazı Amerikan silah siteleri de KORAL'a dikkat çekti. ABD'li uzmanlar "KORAL'ın kör etme yeteneği korkunç boyutlarda. Uçağın roketlerini yanlış hedeflere gönderme yeteneği de sadece KORAL'da var" şeklinde görüş bildirdi. Peki dünyaya korku salan KORAL'ın özellikleri neler? Jammer sistemi KORAL, "geniş frekans yön kapsama" kabiliyeti ile geniş bir alanı kontrol altına alıyor. Uçak, tank ve helikopterleri aynı anda köreltilebiliyor. Füzeleri havada imha edebiliyor. İstenirse yönünü değiştirip farklı hedeflerde patlatabiliyor. Savaş uçaklarının yön bulma yeteneğini ortadan kaldırıyor.