Gazeteci-yazar Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde Suriye sınırını kontrol eden F-16’ların, Rus S-300 ve 400 tehdidine karşı “CHAFF” sistemlerini kullanacaklarını yazdı.

Yaşar, 400 km menzilli S-300 ve 400’lerin F-16’lar için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:

"Konuyu enine boyuna sorduk araştırdık. Suriye sınırını kontrol eden F-16’larımız, Rus S-300 ve 400 tehdidine karşı “CHAFF” sistemlerini kullanacak. Askerî yetkililere sizin adınıza sorduk ve cevapları aldık:

CHAFF sadece radar güdümlü mermilere karşı radar dalgalarını yanıltmak için, çok sayıda alüminyum parçacık fırlatıp radarın hangisi ‘vurulacak uçak’ yanılgısına sebebiyet verir. Uçağın radar görüntüsünü bu alüminyum parça içinde saklamak için de kullanılır. F-16’ların dış yüzeyi de alüminyum ile kaplanmıştır.

CHAFF, NATO tarafından denenmiş güvenli bir savunma sistemi. Rus füzelerini simülatörler de yanıltıyor. Ama bir ihtimal daha var Rus Füzelerini savuşturmak için. Usta F-16 pilotlarımızın yapacağı keskin manevralar. S-400’ler böyle de alt edilebilir.

Rus savaş uçaklarının artık “hava-hava” füze sistemleri ile uçtuğu da açıklanmıştı. F-16’larda, “hava-hava” füzelerine, lazer ve ısı güdümlü sistemlere karşı “FLARE” tarzı sistemler zaten mevcut. Umarız bunların hiçbirisine gerek kalmaz. Önemli bir hususu daha açıklığa kavuşturmakta yarar var. Rus uçağı düşürüldükten sonra, F-16’ların 6’lı, 8’li kol hâlinde uçmaya başladığı yazılıp çizilmişti.Bu doğru değil. “Sayı ve askeri” anlamda bir değişiklik yapılmadı.

F-16’lar, 2’li uçuşlara devam ediyor. Son bir not.S-400’lerin devreye girmesinin ardından F-16’larımız herhangi bir radar kilidi ile karşılaşmadı."