İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Suriye'nin İdlib kentine bağlı Sarakib bölgesinde hizmet veren ve günde 40 bin kişi için ekmek üretilen fırını Rus savaş uçaklarının saldırısında hasar gördü.

İHH Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib kentine bağlı Sarakib bölgesinde hizmet veren fırınlarının Rus savaş uçaklarınca vurulduğunu bildirdi.

Bölgenin günlerdir Esed rejimini destekleyen Rusya'ya ait uçakların bombardımana maruz kaldığını ifade eden Karacaoğlu, "Bombardımanda, 16 ay önce hizmet vermeye başlayan ve günlük 65 bin ekmeğin yapıldığı fırınımız da zarar gördü. Günlük 40 bin kişiye hizmet veren fırında iki vardiya halinde 18 kişi çalışıyordu. Çok şükür can kaybımız olmadı ancak fırın kullanılamaz hale geldi" diye konuştu.

İHH BAŞKANI: HESABINI SORACAĞIZ

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Suriye'de İHH tarafından yardım amaçlı işletilen ekmek fırınının Rus savaş uçaklarının saldırısında zarar görmesine ilişkin, "Suriye halkına bir ekmeği çok gören bir zihniyetle karşı karşıyayız" dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, Suriye'nin İdlib kentine bağlı Serakip bölgesinde hava saldırısında vurulan fırında günde 60-65 bin ekmek üretildiğini belirtti.

Savaşlarda sivillere ve onların insani ihtiyaçlarını karşılayan kurumlara zarar vermenin doğru olmadığını anlatan Yıldırım, Müslüman topluluklara yönelik bombardımanlarda insan hayatının hiçbir şekilde gözetilmediğini dile getirdi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Müslüman topluluklardaki çatışmalarda, siviller açık şekilde hedef alınıyor. Kadın ve çocuklar değerli görülmüyor. İnsan ihtiyaçlarını gidermeye yönelik faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar hedef alınıyor. Suriye'nin İdlib kentinde faaliyet gösteren fırınımız, Rus uçakları tarafından yerle bir edildi. Suriye halkına bir ekmeği bile çok gören bir zihniyetle karşı karşıyayız. Fırınlar, kamplar vuruluyorsa demek ki amaç bütün Suriye halkını yok etmektir."

Suriye'de rejime yardım eden güçlerin, muhalifleri topyekün yok etme zihniyetiyle harekete geçtiğini vurgulayan Yıldırım, "Bunu yapanlarla uluslararası hukuk nezdinde hesaplaşacağız. Sivillerin korunması, bütün tarafların garantisi altında olmak zorundadır. Bu yok edici saldırılar, sivil katliamları ve yardım faaliyetlerini durdurmaya yönelik bombardımanlar son bulmalıdır" ifadelerini kullandı.