Bükülmez Sınır Karakolu'nda sınıra örülen beton duvar hakkında bilgi veren 2. Hudut Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Ali Tuna, çalışmaların yarısının neredeyse tamamlandığını, geri kalan kısımlar için ise ekiplerin aralıksız çalıştığını söyledi.

 
Beton duvar işlemi sona erdiğinde sınır bölgesindeki kaçakçılığın tamamen sona ermesini hedeflediklerini belirten Kurmay Albay Tuna, “Halen Hatay ili Reyhanlı ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Bükülmez Hudut Karakolu'nda bulunmaktasınız. 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının yaklaşık 3'te 1'i Alay Komutanlığımızın sorumluluk sahasındadır.

Hudut güvenliğinin daha etkin olarak sağlanması maksadıyla geçen yıl, sınır fiziki güvenlik sisteminin bir parçası olarak hudut hattımıza modüler beton duvarlar örülmeye başlanmıştır. Bu duvarların her biri 3 metre yükseklikte, 2 metre eninde ve 7 ton ağırlığında birbirine geçmeli olarak monte edilmektedir. Şu ana kadar bölgemizde 35 kilometrelik modüler beton duvar inşası tamamlanmıştır. Nisan ayı sonuna kadar 72 kilometrelik bir bölüm, yani hudut hattımızın yaklaşık 4'te 1'i modüler beton duvarlarla kaplanacaktır” dedi.
 
Kaçakçılık ve yasadışı geçişleri önlemek amacıyla bu duvar sisteminin monte edildiğini belirten Tuna, "Planlamada ilk etapta yasadışı geçişleri ve kaçakçılığın en fazla olduğu bölgelere öncelik verilmiştir. Önümüzdeki süreçte tüm hudut hattımız sınır fiziki güvenlik sistemi kapsamında öncelikle modüler beton duvarlarla kaplanacak, daha sonra ise SFGS kapsamında modüler duvarın yanında yol, Türkiye tarafında pens teli, gözetleme kuleleri, aydınlatma ve kamera sistemleri bulunacaktır. Hemen arkamızda ATME Çadır Kenti bulunuyor. Suriyeli sığınmacıların sınırın Suriye tarafında barındırılması amacıyla Nisan 2012'de birkaç çadırla kurulan çadır kentte şu an yaklaşık 100 bin kişiyi barındırmaktadır" dedi.
 
Bükülmez Karakolu'nda konuşlandırılan Stinger füzeleri
 de ilk defa yakından görüldü. 
 
Karakolda konuşlandırılan Stinger füzelerinin namlusu Suriye tarafına çevrilirken, olası bir sınır ihlalinde angajman kuralları dahilinde bu füzelerle Suriye'deki hedefler vuruluyor. Stinger füzeleri geçtiğimiz günlerde Afrin'de yer alan PYD
 unsurlarına yönelik yapılan atışlarda da kullanılmıştı.

Bükülmez Sınır Karakolu’nun hemen karşısında yer alan Atme'de ise yaklaşık 5 yıldır kurulu çadırlarda yaşayan 100 bini aşkın Suriyeli bulunuyor. Bu Suriyelilerin tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanıyor. Atme bölgesinin hemen yanı başında ise muhaliflerle PYD'nin sınırı bulunuyor. PYD güçleriyle Bükülmez Sınır Karakolu arasındaki mesafe ise kuş uçuşu yaklaşık 3 kilometre. Bükülmez Sınır Karakolu'nda görevli askerler ise her türlü duruma karşı 24 saat teyakkuz halinde bulunuyor. Askerler görev yerlerinde nöbet tutmaya devam ederken, karakolda konuşlu olan Stinger füzeleri de hazır şekilde bekletiliyor. Personel tarafından sürekli hazır halde tutulan füzeler, olası bir sınır ihlalinde angajman kuralları gereği Suriye tarafına ateş açabiliyor.

Kaynak : İHA