Ağrı diyadin'de çıkan çatışmanın ardından yaşananların provokasyon olup olmadığı tartışmaları sürerken, Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan hem hükümet hem de Kandil'e mesaj ilettiği iddia edildi.

Öcalan'ın KCK'ya gönderdiği mesajda silahlı güçlerin yerleşim birimlerinden tamamen çekilmesini istediği, KCK'nın da sivillerin bulunduğu bölgelere girmeme, seçim süreci boyunca sivillerle temas kurmama ve "görünmez olma" yönünde karar aldığı öne sürüldü. KCK'nın kararının yakın bir zamanda kamuoyuna açıklanacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, olayın yaşanmasından sonra devreye giren İmralı, KCK ve hükümet yetkililerine mesaj gönderdi.

Öcalan, mesajında, seçim sürecinde çatışmalardan kaçınılması için Diyadin olayının soruşturulmasını talep etti. KCK ise, İmralı'dan gelen mesaj doğrultusunda seçim sürecinde benzer bir durumun yaşanmaması için örgüt mensuhlarının halkla temas etmemesi ve görünmez hale gelmesi kararı aldı

. KCK'nın, Öcalan'ın talebi üzerine ise Diyadin'de halkla temas kuran PKK'lıları da olayla ilgili sorguladıği bildirildi. KCK'nin yapmaya hazırlandığı duyuruda, hiçbir şekilde bir çatışmanın içerisinde olunmayacağı ilan edileceği belirtildi.