Olası kirli plana karşı sadece Silvan Barajı için 41 tim asker görevlendirildi

ÇÖZÜM SÜRECİYLE TETİĞE AÇIKTAN BASAMAYAN PKK, TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Terör örgütü PKK, Doğu ve Güneydoğu'da barajları hedef gösterince, barajlara karşı güvenlik hassasiyeti artırıldı. Kandil'in, terör örgütüne "barajları ve müteahhit firmalarını hedef alın" derken, bölgede sivil itaatsizliğe dönüşebilecek eylemler yapılması yönünde örgüte bağlı STK'lara talimat gönderildiği ortaya çıktı. Kaynaklar, Kandil'in bu talimatının Mehmetçik ile sivilleri karşı karşıya getirilme amacı güttüğünü belirtti. 

DİYARBAKIR'DA YÜRÜYÜŞ 

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yapımı devam eden baraja PKK tarafından daha önce saldırılar düzenlenmişti. Son açıklamalarla da bölgedeki barajlar PKK tarafından hedef alınmıştı. Şimdi bölgedeki PKK sempatizanlarının da işaret edilen bu yapılara karşı eylem düzenlemesi için talimat aldığı, ileriki günlerde eylem adı altında "sivil itaatsizliğe" dönüşebilecek protestolar düzenlenebileceğine dikkat çekiliyor. Bu eylemlerin sivil itaatsizliğe dönüştürülerek, bölgedeki sivil halkın asker ve polisin ile karşı karşıya getirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor. 

SİVİL İTAATSİZLİĞE DÖNÜŞEBİLİR 

Kaynaklar, son olarak geçen salı Diyarbakır'da düzenlenen yürüyüşe dikkat çekiyor. Silvan Barajı'nın biyolojik çeşitlilik barındıran bölgedeki vadiyi sular altında bırakacağını iddia eden bazı çevrecilerin, Silvan Barajı'na doğru yürüyüşe geçmek istedikleri, ancak polis tarafından engellendiği belirtiliyor. Bu eyleme katılanların polisin izin vermemesi üzerine olaysız şekilde dağıldığı ifade edilirken, buna benzer eylemlerin bölgede artacağı ve polis ve askeri hedef alan çatışmaya dönüşebileceğine dikkat çekiliyor. 

41 TİM ASKER GÖREVLENDİRİLDİ 

Bölgedeki asker ve polis teyakkuza geçirildi. Barajlara karşı yapılacak hem terör hem de sivil eylemlere karşı önlem alınacağı belirtilirken, Diyarbakır'daki son yürüyüşün bölgede çatışmaya dönüşebileceği riskine karşılık çok sayıda polisin Silvan'da, 41 timden oluşan 160 kadar askerin de baraj bölgesinde konuşlandırıldığı öğrenildi. 

16 ADRESE BASKIN 8 KİŞİYE TUTUKLAMA

Örgüt talimatıyla eylemlere başlayan şehir yapılanmasına dönük operasyonlar da sürüyor. Dün Silvan'da 16 farklı adreste gerçekleştirilen operasyon sonucunda 8 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Özel Harekat Polisi destekli operasyonda 1 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet ruhsatsız tüfek, 7 adet fişek ve örgütsel doküman ele geçirildiği belirtildi. 

NEDEN SİLVAN HEDEFTE

Dicle nehri üzerindeki en büyük sulama barajı. Kurulu gücü 160 MWh, yıllık enerji üretimi ise 681 milyon kilowatt/ saat. Bu, bölgedeki 2 milyon 45 bin dekar arazinin sulanması anlamına geliyor. 265 milyon TL maliyetli proje tamamlandığında Türkiye ekonomisine yılda 1.1 milyar TL katkı sağlayacak, 318 bin kişiye yeni istihdam açacak. 2012'de başlayan projenin 2016'da tamamlanması planlanıyor. 

ASKERE MAYINLI SALDIRI

Terör örgütü, dünSABAH Silvan Barajı'nda çalışan işçileri koruyan güvenlik güçlerini hedef aldı. Terör örgütü Ramazan Bayramı için evlerine giden işçilerin emniyetini sağlayan zırhlı aracın geçişi sırasında mayın/el yapımı patlayıcı patlattı. TSK'nın internet sitesinde Silvan İlçesi Bayrambaşı yolu Fiğ Tarlası Mevkisinde meydana gelen olayda can kaybı olmadığı açıklandı.