Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart’ta alınan sokağa çıkma yasağının ardından bölgedekihendek ve tuzaklı bombaların kaldırılması için operasyon başlatılırken terör örgütü PKK bir gün sonra bölgenin ileri gelenleri ile uzlaşma çabasına girdi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre 14 Mart’ta ilçenin ileri gelenleri ve bazı aşiret reisleri kaymakamlığa geldi. İlçedeki teröristlerin “uygun bir zaman tanınması ve koridor açılması” halinde Irak’a geçebileceklerini, böylece diğer insanların mağduriyet yaşamayacağını, bu sırada da operasyon yapılmaması talebini iletti.
Bölgedeki güvenlik kuvvetleri ile kaymakamlık ve valiliğin de ileri gelen bu isimlere, zaman tanınmasının teröristlerin daha organize olmaları ve “direnişlerini güçlendirmeleri” için fırsat tanıyacağı için talebin karşılanmasının mümkün olmadığını iletti.

"GELİP TESLİM OLSUNLAR"

Kaynaklar, inisiyatife “Yüksekova’da karışıklık istenmiyorsa ve samimilerse teröristlerin silah bırakıp teslim olmaları gerekir. Teslim olmalarını müteakip güvenlik kuvvetleri bütün ilçeye dağılarak mahalle-mahalle, sokak-sokak ve ev ev arama ve tarama faaliyetlerine başlayacaklar. Bunun gerçekleşmesi halinde kimsenin canına ve malına zarar gelmeyecek ve çok kısa sürede Yüksekova, huzur ilçesine dönüşecek” yanıtının verildiğini belirtildi. Teslim olmayı kabul etmeyen koridor şartını olmazsa olmaz olduğunu ileten teröristlere “Devlet biziz, şartı biz koyarız. Teslim olurlarsa  kendilerine hukuk çerçevesinde davranılacak ve kıllarına dahi zarar gelmeyecek” yanıtı verildi.

1200 TERÖRİST VAR

Kaynaklar, uyuşturucu trafiği ve insan ticareti nedeniyle PKK’nın, “tutuştuğu” yorumunu yaparken,Ankara’dan birilerinin bölgeye gönderildiğini, KCK eş başkanının da devrede olduğunu belirtti. 11 ve 13 Mart tarihlerinde teslim olan “Mordem Çarcela” ve “Vefa Yalçındağ” adlı teröristlerin ifadelerind de ilçede büyük yığınak yapıldığı, dağ kadrosundan gönderilen 200 teröristle PKK’lı sayısının bin 200’e ulaştığını belirterek, “Sivil inisiyatif”in bilerek terörist sayısını düşük göstermek için 450 diye açıkladıkları kaydedildi.

UYUŞTURUCU TRAFİĞİ

Koridor açılırsa inisiyatif temsilcilerine göre 450 teröristin kaynaklara göre en zayıf olan grubun bölgeyi terk edeceği ve “bakın gittiler diyerek” operasyonların durmasını sağlayacakları, kemik kadronun da halkı ezmeye, uyuşturucu trafiğini kontrol etmeye devam edeceği ifade edildi.

İnisiyatif temsilcilerinin Kandil’in talimatıyla geldiğini belirten kaynaklar, ilçedeki vatandaşlara evlerinde kalmaları yönünde ağır baskı yapıldığını, ailelerin 2-15 yaş arası çocuklarının kaçırıldığı ve “İlçeyi terk ederseniz, çocuklarınız ölür” tehdidinde bulunulduğu belirtildi.