Valilik, "Dünyanın hiçbir yerinde cami veya cemevi gibi halkın kutsal saydığı mekanlar el yapımı bombalarla tuzaklanamaz ve bu kutsal mekanlarda her ne ad altında olursa olsun vatandaşlar alıkonamaz ve sorgulama yapılamaz" dedi.
 
Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde gerek sosyal medyada, gerekse HDP Muş milletvekilleri ve milletvekili adaylarının basında yer alan "Varto'da cami, cemevi ve mezarlıkların devlet tarafından yıkıldığı ve tahrip edildiği" yönündeki açıklamalarıyla algı oluşturulmak istendiği belirtildi. İlçenin Kolan bölgesinde yer alan terör örgütü PKK'nın sözde şehitlik olarak adlandırdığı bölgede, 17-18 Eylül'de jandarma ve polisin özel harekat timlerince hava destekli düzenlenen operasyonun 19 Eylül'de kamuoyuyla paylaşıldığı hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:
 
"Varto-Kolan köyü civarında sözde şehitlik adı verilen bölücü terör örgütü mezarlığı alanındaki, 2 binada yapılan incelemede çeşitli suç ve suç unsurlarına rastlanmıştır. Bölücü terör örgütü lideri ve sözde şehitlerinin fotoğrafları ile kendi bayrak ve flamaları ile süslendiği bu binalar bölücü terör örgütünün sözde mahkemeler kurup vatandaşlarımızı sorguya aldığı yerlerdir. Bu bina ve müştemilatının gerek yıkım öncesi ve gerekse yıkım sonrasına ait fotoğraflar vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi sunulmuştur. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere bu binalar cami ve cemevi gibi kutsal mekanlar değildir. Çünkü binanın içini gösteren ekteki fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere camiyi çağrıştıracak herhangi bir dini motif görülmediği gibi, cemevi olduğunu gösteren Hz. Ali Efendimiz'in resmi ve Alevi yurttaşlarımızca önemsenen hiçbir resim ve yazı da bulunmamaktadır. Bir binanın üzerine cami veya cemevi levhası asmakla o bina kutsal mekan olamaz. Ayrıca dünyanın hiçbir yerinde cami veya cemevi gibi halkın kutsal saydığı mekanlar el yapımı bombalarla tuzaklanamaz ve bu kutsal mekanlarda her ne ad altında olursa olsun vatandaşlar alıkonamaz ve sorgulama yapılamaz. 
 
Yine aynı beyan ve haberlerde mezarlıkların tahrip edildiği belirtilmektedir. Mezarlıklara hiçbir şekilde zarar verilmemiş ve yıkım sonrası mezarlıklara ait fotoğraflarda kamuoyu ile paylaşılmıştı. 'Varto İlçesinde öldürülen kadın cesedinin sosyal medyada teşhir edilmesi üzerine açtığı soruşturma üzerine Muş Valisi Vedat Büyükersoy görevinden alındı' şeklindeki iddialar da tamamen gerçek dışıdır. Cesedin teşhir edilmesi olayı ile ilgili soruşturma devam etmekte olup, soruşturma sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır."