Terör örgütü PKK’ya yönelik kırsaldaki operasyonlarda ağır darbelerden biri de Tunceli’de vuruldu. Kışa hazırlanan örgüte; karada özel timler, havada savaş uçakları, helikopterler ve silahlı İHA’lar fırsat vermedi. 1 buçuk ayda 6’sı lider kadrodan 100’ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.
Hükümetin, terör örgütlerine karşı hayata geçirdiği, ‘Savunma değil taarruz konsepti’ en önemli sonuçlarından birini Tunceli’de verdi.
4. Jandarma Komando Tugay Komutanlığı uhdesinde yürütülen operasyonlarda; valilik, emniyet, jandarma, Hava Kuvvetleri, Özel Harekât, istihbarat, İHA ve İKA’lar olağanüstü bir özveriyle takım çalışması sergiliyor.
İlçe merkezlerindeki işbirliği, kırsalda da sergileniyor. Terörist hareketliliğine ilişkin alınan görüntü ve istihbarat, hava şartları ne olursa olsun anında operasyona dönüşüyor.
LİSTEDEKİ TERÖRİSTLER
Son olarak operasyonda öldürülen 14 PKK’lı arasında başına 1.5 milyon TL ödül konulan ‘Agit Amed’ kod adlı Umut Hocaoğlu da bulunuyordu. Hocaoğlu, PKK’nın sözde Dersim eyaleti Batı Karargâhı Sorumlusu’ydu.
Hocaoğlu dışında terör örgütünün lider kadrosundan 5 kişi daha öldürüldü. Pülümür kırsalında düzenlenen bir diğer operasyonda PKK’nın sözde Erzurum Eyalet Sorumlusu ‘İsa Serhat’ kod adlı İsa Teres de etkisiz hale getirildi.
PKK, Tunceli’de son 20 yılın en büyük kaybını son 1.5 ayda verdi. Bu operasyonlarda PKK dışında diğer Radikal sol örgütlere mensup teröristler de etkisiz hale getirildi.
Terör örgütlerinin verdiği zayiatın ve kayıpların 100’ü bulduğu belirtiliyor. Güvenlik kaynakları, PKK’nın bu bölgede toparlanmasının zor olduğunu ifade ediyor.
KARADENİZ’E GEÇİŞ BÖLGESİ
Sarp arazi yapısı nedeniyle PKK ile hareket eden diğer terör örgütlerinin bu bölgede 400 kadar militanının bulunduğu, Erzincan ve Karadeniz’e geçişlerde Tunceli kırsalını kullandıkları biliniyor.
Güvenlik güçleri, bu bölged her gün hatta her an operasyon düzenliyor. Tunceli dışında Ovacık, Nazimiye, Pülümür, Hozat ve Mazgirt ilçeleri kırsalında alınan anlık istihbaratlar, F-16’lar, Kobra helikopterleri ve silahlı İHA’larla operasyona dönüşüyor.
Ağustos-eylül aylarında terör örgütünün bölgeye sevk ettiği 46 kişilik özel eğitimli teröristten sadece 13’ü kaldı. Tunceli-Bingöl ve Lice’de terör örgütü neredeyse bitti.
DESTEKÇİLERİNE DE GÖZ AÇTIRILMIYOR
Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul’un, Tunceli Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklanması sonrası yerine Tunceli Vali Yardımcısı Olgun Öner, başkanvekili olarak görevlendirildi.
Terör örgütüyle iltisaklı ve irtibatlı olan derneklerin faaliyetleri durduruldu. Kent merkezlerinde de eşzamanlı operasyonlar yapılıyor;
ilçe, köy ve mahallelerde geçici sokağa çıkma yasağı uygulanıyor, karayollarında da kapsamlı denetimler yapılıyor. Bu yolla çok miktarda patlayıcı madde, silah ve teçhizat ele geçirildi.
3 HAFTALIK BİLANÇO
* 16 Ekim’de Kutu Deresi bölgesinde hava destekli kara operasyonunda 13 terörist öldürüldü.
* 22 Ekim’de Aşağıtorunoba Jandarma Karakolu’na saldıran teröristler püskürtüldü, 7’si hava operasyonuyla öldürüldü.
* 23 Ekim’de, Ovacık İlçesi kırsalında İHA’lar bir grup terörist tespit etti. F-16’lar ve Kobra’lar 2 teröristi etkisiz hale getirdi.
* 23 Ekim’de Ovacık İlçesi’nde 1 ton patlayıcı yüklü araç taarruz helikopterlerince imha edildi.
* 3 Kasım’da Pülümür İlçesi Kızılmescit Vadisi Çatan Mahallesi ile Uzundere Mahallesi arasında kalan bölgedeki operasyonda 15 terörist öldürüldü.
* 7 Kasım’da Hozat İlçesi Dalören mevkiinde, 5 terörist silahlarıyla birlikte ölü olarak ele geçirildi.
* 8-9 Kasım’da Tunceli merkez Bali Deresi mevkiinde hava destekli operasyonun devamında 14 terör örgütü mensubu öldürüldü.