Diyanet, Güneydoğu’da sürdürülen operasyonlar sırasında PKK’nın ‘Sokaklarda cesetler var. Cenazeişlemlerine izin verilmiyor’ oyununu deşifre etti. HDP miletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada,  50 cenazenin defnedilmek için beklediğini iddia ederek Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e çağrıda bulunup, “ 50 naaş sokaklarda çürümeye bırakılmış. Sayın Görmez bugün konuşmayacaksanız da hangi gün konuşacaksınız?” demişti. Bunun üzerine Güneydoğu’da görev yapan müftü, imam ve müezzinlerle bir araya gelen Görmez’e konuyla ilgili kapsamlı bir rapor sunuldu. Raporda örgütün sokağa çıkma yasağını bahane ederek eceliyle ölen sivillerin cenazelerine zorla el koyduğu belirlendi. Raporda örgütün sinsi oyunu şu sözlerle anlatılıyor: Sokak yasaklarını fırsata çevirmek isteyen örgüt, bu süreçte kendi evinde hastalıktan ölenleri bile istismar etmek için cenazeleri sahipleniyor. Cenazesi olan ailelere baskı yaparak “O bizim şehidimizdir. Bunu sadece biz gömeriz” tehditleri savurup cenazeyi aileden zorla alıyor. Ardından da ‘Devlet öldürdü’ propagandası yapıyor. PKK evinde eceliyle ölen vatandaşlar için “Sokağa çıkma yasağında öldüyse bizimdir. Dolayısıyla defnedemezsiniz” diyerek bu şekilde cenazelerin defnedilmesinin engelliyor. Örgüt üyeleri ‘Sokağa çıkma yasağı bittikten sonra hepsini birlikte gömeceğiz’ diyor. Bölgede güçlü olan aileler PKK’nın tehditlerine rağmen cenazelerini örgüte bırakmıyor. Ancak bazı aileler korktukları için cenazelerini örgüte bırakmak zorunda kalıyor.

DİYANET’İN İMAMLARINA TEHDİT  

Diyanet İşleri Başkanlığı cenaze işlemleri için her il ve ilçede en az ikişer imam görevlendirmesine rağmen örgüt, Diyanet’in imamlarına başvurmuyor, hatta cenazeleri toprağa vermemeleri için imamları tehdit ediyor.  Ailelerden gelen yoğun şikâyetler üzerine, belediyeler tarafından toprağa verilmeyen cenazeler için kaymakamlık devreye giriyor. Böylece örgütün cenazeler üzerinden istismar yapmasının önüne geçiliyor.

HDP’li vekil terörist cenazesinde

Cizre’deki çatışmada öldürülen PKK’lı Murat Kazıcı, Viranşehir’de gömüldü. Terörist için “Şehidimiz” diyen HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın bu sözleri bile amacını ve safını belli etmeye yetti.  Bu arada Sur’da 6, Cizre’de ise 3 terörist öldürüldü.