İSTİHBARAT birimleri, terör saldırıları ve çatışmaların arttığı Doğu Anadolu veGüneydoğu Anadolu’da ‘sokağa çıkma yasağı’nın uygulandığı ilçe ve bölgelerle ilgili rapor hazırladı. Çarpıcı tespitlere yer verilen raporda, terör örgütünün bölgede kontrol noktaları oluşturduğu, sözde bağımsız alanlar ve kanton bölgeler kurmaya çalıştığı belirtildi.

PKK VATANDAŞA BASKI YAPIYOR

Emniyet genel müdürlüğü’ne (EGM) sunulan raporda, ‘12 ilçenin yüksek risk’ teşkil ettiği uyarısına yer verilerek, PKK’nın bu bölgelerde ‘Halk ayaklanmaları-kurtarılmış bölgeler’ oluşturmak için vatandaşa baskı uyguladığı, hendek kazıp patlayıcılar yerleştirip ve çatışarak güvenlik güçlerinin bu alanlara giriş ve denetimlerinin önüne geçmeye çalıştığı vurgulandı. Yüksekova, Cizre, Silopi, Çukurca, Nusaybin, Şemdinli, Eruh, Varto, Bulanık, Lice ve Kulp gibi terör örgütünün önem verdiği ilçelere, örgütün gençlik yapılanması YDH-G ile kırsaldan gelen silahlı teröristlerin yerleştiği, hücre evler oluşturulduğu, mühimmat ve cephanelik depolandığı kaydedildi. Örgütün şehir merkezlerine yerleşmesiyle birlikte çatışma alanlarını kırsaldan merkeze kaydırdıkları, sivil vatandaşları kalkan olarak kullanarak operasyonların, silahlı çatışmaların önüne geçmeye çalıştığı belirtildi.

Güvenlik birimlerince yapılan operasyonlarla hendeklerin kapatıldığı, tuzaklanmış patlayıcıların imha edildiği ancak karanlığın çökmesiyle birlikte örgüt militanlarının tekrar hendek kazdığı ve patlayıcılar yerleştirdiği de kaydedildi. Bu ilçelerde, 200’e yakın silahlı teröristin varlığının söz konusu olduğu, örgütün gençlik yapılanması YDH-G’nin de silahlı teröristlerle birlikte hareket ettiği de öne sürülüyor. Örgütün dağ kadrosundaki silahlı teröristlerin de gece karanlığında şehirlere sızdığı ve çatışmalara katıldığı belirtiliyor.

600 KİLO PATLAYICI

Sokağa çıkma yasağının ardından 5 ilçede yapılan operasyonlarda, 11 örgüt militanın öldürüldüğü, 33’ünün gözaltına alındığı da belirtildi. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte yapılan operasyonlarda Silvan’da hazırlanmış, saldırı için bekletilen 600 kilo patlayıcının ele geçirildiği kaydedildi. Söz konusu yasağın uygulandığı ilçelerde çok miktarda ağır makineli silahlar, mühimmat, patlayıcı, roketatar, roket fünyesi, çeşitli marka silahlara 18 bin fişek ele geçirilirken, tuzaklanmış patlayıcılar imha edildiği belirtildi.