Silvan'da oturan Polat ailesi, çocukları Sertip Polat'ın 3 Kasım 2015'te teröristlerce infaz edildiğini ve cesedinin Yolçatı Mezarlığı'na gömüldüğünü öne sürerek, otopsi için Silvan Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu.

Yürütülen soruşturma kapsamında, söz konusu mezar, önceki gün açıldı. Söz konusu mezarda herhangi bir cesede ve bulguya rastlanılmadı.

Baba Nizam Polat, PKK'lılarca kandırılan oğlunun "arkadaşı hakkında terör örgütü PKK'nın verdiği infaz kararını uygulamadığı" gerekçesiyle teröristlerce öldürüldüğünü, olayın açığa çıkmaması için de cenazenin mezardan kaçırıldığını öne sürdü.

Polat, teröristlerce infaz edilenlerin gömüldüğü mezarların tamamına yakınının boş olduğunu, ailelerin cenaze tespiti için çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi.

Evladına teröristlerce öldüreceğini söylediğini anlatan Polat, oğlunun ise "Bunu biliyorum. Yanımda 7 arkadaşımı öldürdüler, beni de öldürecekler." diyerek yanıt verdiğini belirtti.

Polat, oğlunun şantaj ve tehditlerden korktuğu için örgütten çıkamadığını dile getirdi.

İNFAZ KARARINI UYGULAMADIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLMÜŞ

Baba Polat, oğlunun eve dönmek istediğini teröristlere ilettiğini, teröristlerin de kendisinden örgütten kaçtığı için hakkında infaz kararı bulunan arkadaşını öldürmesini istediklerini, Sertip'in de bu karara "Ben kendi kardeşimi öldürmeyeceğim." diyerek karşı çıkması nedeniyle öldürüldüğünü iddia etti.

Polat, şöyle konuştu:

"Kendisinden örgütten kaçtığı için PKK'nın infaz kararı verdiği arkadaşını öldürmesini istemişler. Sertip, 'İki senedir bizi kandırmışsınız. Ben kendi kardeşimi öldürmeyeceğim.' yanıtını vermiş. Teröristler 'Eğer sen onu öldürmezsen biz seni öldürürüz.' demişler. Sertip de '2 senedir anneyi babayı bırakmışız ve kardeşimizi bırakmışız sizinle geziyoruz.' yanıtını vermiş. Oğlum arkasını dönüp gittiği sırada silahla önce ayağından sonra da sırtından vurarak öldürmüşler."

"OTOPSİ YAPILSA HER ŞEY ORTAYA ÇIKACAKTI"

Olayı duyduktan sonra Sertip'in cenazesini almak için kardeşi Medeni Polat'ın bölgeye gittiğini, ağabeyine teröristlerin "Cenaze sizin değil, babası bunu reddetti." diyerek cenazeyi teslim etmediğini anlatan baba Polat, şöyle devam etti:

"Ben cenazeyi almaya gidemedim çünkü beni de hedef seçmişlerdi. Biz Müslüman bir aileyiz, onun için bize düşmanlık yapıyorlar, oğlumu da böyle kandırmışlar. Bu iftirayı atmışlar. 'Benim oğlum değildir.' diyerek tepki gösterdiğimi iddia etmişler. Bu iftiradır. Buradan sesleniyorum; Sertip benim oğlumdur. Acıdan geceleri uyuyamıyorum."

Teröristlerin yalan söylediklerini, olayın aydınlatılmaması için cenazeyi kendilerine vermediğini anlatan Polat, "Madem sen benim oğlumu öldürmedin o zaman neden cenazeyi vermiyorsun? Demek ki sen öldürmüşsün. Cenazeyi Lice'ye defnetmişler. Bunu duyduktan sonra biz mezarlığın açılması için savcılığa dilekçe verdik. Kim öldürmüş, nasıl öldürmüş öğrenmek istedik. İşin aslı ortaya çıkacaktı. Otopsi yapılsa her şey ortaya çıkacaktı." değerlendirmesinde bulundu.

"MİLLET GÖZÜNÜ AÇSIN, BUNLARI TANISIN"

Polat, cenazenin defnedildiği iddiasından 3 gün sonra annesi Sohbet Polat'ın (76) torununun mezarına gittiğini belirterek, şunları söyledi:

"Eve döndükleri zaman anneme 'Mezarı nasıl, bir değişiklik olmuş mu?' diye sordum. Bana 'Oğlum mezar değişmiş, mezarın yarısı ıslak, yarısı kuru.' dedi. Bunların mezarı açarak cesedi çıkardıklarını düşündüm. Annem bana 'Ya cesedi çıkardılar ya da mezara bomba da koymuşlar. Hükümete söyle gitmesin mezara.' dedi. Ben bunları tanıyorum. Madem sen öldürmedin, her şey ortaya çıkacak, neden cesedi kaçırıyorsun? Ben diyorum ki bu millet bunu duysun, gözünü açsın, bunları tanısın."

AİLELERE "MEZARLARI AÇTIRIN" ÇAĞRISI

Oğlunun mezarının savcı nezaretinde açıldığını ancak mezarda cenaze olmadığını gördüklerini belirten Polat, şunları kaydetti:

"İçinden kemik bile çıkmadı. Ceset orada olsa en azından kemikleri çıkacaktı. Cenazeyi kaçırmışlar, amaç otopsi yapılmasın, devlet millet bunu görmesin. Millet duysa rezil olacaklar. Kimsenin bu vahşeti duymasını istemiyorlar. Millete sesleniyorum; gerçekten gözünüzü açın. Bu vahşeti yaptıkları zaman neden bunlara destek veriyorsunuz? Benim oğlum gibi binlercesi var. Bak o mezarlık var ya yarısı boştur. Niye? Çünkü onlar öldürmüşler. Biliyorlar ki devlet bir gün ortaya çıkaracak, o yüzden hepsini götürüp, bir çukura atıyorlar. Bu milleti kandırıyorlar. Ailelere sesleniyorum; gelin mezarları açın, çocuğunuz orada mı değil mi görün ama oradaysa çıkarın devlete götürün, devlet bunun tespitini yapsın."

"ÇOCUKLARI TUZAĞA DÜŞÜRÜYORLAR"

Polat, terör örgütünün oğlunu uyuşturucu hap ve kızları kullanarak kandırdığını belirterek, "Tüm çocukları böyle kandırıp, tuzağa düşürüyorlar. Çocukları 'Eğer sen dağa çıkmazsan bu pisliğinizi herkese anlatırız.' diyerek zorla götürüyorlar. Çocuklar da mecburen dağa çıkıyor. Benim oğlumun dağa çıkma isteği yoktu. Ne yaptılar? Devlete karşı çıkardılar." ifadelerini kullandı.

Babaanne Sohbet Polat da Kürtçe olarak, teröristlerin torununun hayatını kararttığını, torunu gibi binlerce çocuğun bu şekilde kandırıldığını söyledi.