PKK, Şırnak’ın Cizre ilçesinden sonra Silopi’de de özerklik ilan etti. Silahlı ve maskeli bir grup, önceki gece Zap Mahallesi’nde yürüyüş yapıp havai fişek patlattı. Birçok vatandaşın izlediği eyleme müdahale edilmezken, örgüt üyeleri güvenlik güçlerinin mahalleye alınmayacağını duyurdu.
Zaman gazetesinden yer alan habere göre önceki gece, Silopi sokaklarında yürüyüş yapan örgütün gençlik ve asayiş birimi YDG-H üyeleri, güvenlik güçlerinin Zap Mahallesi’ne sokulmayacağını ifade etti. Silahlı ve yüzü maskeli kalabalık grup, 2 saat süren yürüyüşten sonra havai fişeklerle kutlama yaptı. Çok sayıda vatandaşın izleyici olarak katıldığı, ses düzeninin kurulduğu ‘özerklik törenine’ herhangi bir müdahale olmadı.

YÜZLERİ MASKELİ YÜZLERCE KİŞİ TÖREN DÜZENLEDİ

Örgüt mensupları, Zap Mahallesi’nin ismini ‘Gelhat Piroz’ diye değiştirdiklerini açıkladı. Piroz, kısa süre önce aynı yerde çıkan çatışmada öldürülen Salih Yiğit’in kod adıydı. Özerklik ilanını baştan sona kaydeden örgüt, görüntüleri sosyal paylaşım sitesine de yükledi. Görüntülerde YDG-H yazılı tişört giyen maskeli yüzlerce kişi, sağ-sol yaparak Zap Mahallesi’ne geliyor. Burada birkaç kez ateş edildikten sonra havai fişekler atılıyor. PKK flaması ve Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan grup alanda örgüt marşını okuyor.

AĞUSOS AYINDA ÖZERKLİK İNŞA SÜRECİ BAŞLADI

PKK’nın gençlik ve asayiş birimi olarak bilinen kolu YDG-H, 23 Haziran 2013 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde kuruluşunu ilan etmişti. 2012 Kasım ayında Kandil’de bütün yöneticilerin katıldığı PKK’nın 4. stratejik mücadele dönemi toplantısında YDG-H’nin kurulmasına karar verilmişti. Kendisini ‘Kürdistan gençliğinin çatı örgütü’ olarak tanıtan oluşum, 25 Ağustos 2014’te özerkliği inşa sürecini başlattığını duyurmuştu. Geçtiğimiz hafta Cizre’nin iki mahallesinde özerklik ilan eden örgüt, önceki akşam ise Silopi’nin Zap Mahallesi’nde özerklik ilan etti.

Özerklik ilanını baştan sona kaydeden örgüt, görüntüleri sosyal paylaşım sitesine yükledi. Görüntülerde üzerlerinde YDG-H yazılı tişörtler bulunan yüzleri kapalı yüzlerce kişi, askeri düzende sağ-sol yaparak Zap Mahallesi’ne geliyor. 

DÜŞMAN BU MAHALLELERE GİREYEMECEK

Önce birkaç kez ateş edildikten sonra havai fişekler atılıyor. PKK bayraklarını, Abdullah Öcalan ve geçtiğimiz gün aynı mahallede polisle girdiği çatışmada öldürülen Salih Yiğit isimli gencin fotoğraflarını taşıyan grup alanda durduktan sonra örgütün marşını okuyor. Bu sırada kurulan ses düzeninden bir açıklama yapan yüzü kapalı örgüt mensubu, “Öcalan’ın Nevruz’daki mesajından sonra Kürt özgürlük hareketi (PKK) ateşkes ilan etmiş güçlerini kuzeyden (Türkiye) çekmeye başlamıştır. Bu aşamadan sonra Türk devletinin yasal düzenlemeler yaparak üzerine düşeni yapması gerekiyordu. Aradan 20 ay geçmesine rağmen AKP sürece samimi yaklaşmayıp oyalama politikalarıyla iktidarını güçlendirmeye başlamıştır. Kürt halkını fiziken yok edemeyen emperyalist sistemin bölgedeki aktörü olan Türk devleti kültürel soykırımı da gündemine almış başta Kuzey Kürdistan (Güneydoğu) olmak üzere 4 parça Kürdistan’da çeşitli baskılar altında bunu pratiğe koymuştur.” ifadelerini kullanıyor. Törenin sonuna doğru yüzü kapalı bir örgüt mensubu ise şunları söylüyor: “Zap Mahallesi’nde özerkliğimizi ilan ettik. Düşman bu mahallelere giremeyecektir. Hiçbir zaman da girmesine izin vermeyeceğiz. Bir süreç vardı, silahlar susacaktı. Ama bu süreçte kaç arkadaşımız öldürüldü. Arkadaşımız Salih Yiğit yine bu süreçte katledildi. Düşman kimseyi kandırmasın.” Tören havai fişek, slogan ve alkışlarla sona eriyor. Kalabalık tekrar askeri düzende alandan ayrılıp sokak aralarına dağılıyor.