Türkiye, Ortadoğu, Kürt meselesi, yaşanan olaylar üzerine konuşan sanatçı Perwer, savaşın yıkıcılığına dikkat çekti.

"SORUN PARLAMENTODA ÇÖZÜLMELİ"

Kürtlerle konuşulmalı. Çağır, gelin de. Parlementoda da Kürt var. Saldıran, öldürmekle karşılık veren Kürtleri çağırmasan da parlamentodakileri çağır. De ki gelin şu meseleyi parlamentoda çözelim. Anlıyor musun? Konuşmalı, fikir alışverişinde bulunmalı, çözüm aramalı… Siyasetçi, aydın, bilge Kürtleri çağırıp onlarla toplantılar yapmalılar.  Onlarla danışarak güçlenmeliler, akli bir güç. Silahlı güçten bahsetmiyorum. Şayet öyle olursa HDP de kendi taraftarlarını ikna edebilir AK Parti de kendi taraftarlarını ikna edebilir. Kardeşlerim, dünyanın bizi oyuna getirmesine izin vermeyelim, biz de birbirimizi oyuna getirmeye çalışmayalım, bu parlamento hepimizin, sadece Türklerin ve Türkçenin değil; Kürtçe de konuşun, Çerkezce de konuşun, Arapça da konuşun, insanız ve hepimizin bunda hakkı var, parlamento tüm memleketindir, çözümler burada gerçekleşmeli demeleri lazım. Ve siz, bu parlamento tüm halktan sorumludur. Bu sebeple birbirimizin kıymetini bilelim. Birbirimize saygı duyalım. O vakit çok güzel bir şey ortaya çıkabilir. Savaşın sonu getirilebilir, savaş olmamalı zaten.

"YENİ TÜRKİYE’DE TÜRKLER VE KÜRTLER BİR ARADA OLMALI"

Demokrat, iyi, güzel, gelişmiş, sosyal bir Türkiye istiyorsan Yeni Türkiye demokratik olmalı, insan hakları tanınmalı. O vakit Kürtle Türk savaşmaz, Türkiye’nin önü açılır. Türkiye sosyal ve ekonomi yönden gelişir, (uluslararası alanda) ilişkileri düzelir, küçümsenmeyecek bir güç olur. Türkiye Avrupa’ya yakın, Avrupa demokrasisini alarak Ortadoğu’nun babası olabilir. Bu onların yararına. Türkiye kazanır, sadece Kürtler değil.

"KARDEŞİZ, AMCA ÇOCUKLARIYIZ, İÇ İÇE GEÇMİŞİZ"

Sayın Erdoğan yenilikten bahsediyor, buyrun birlikte yapalım diyor. Lakin onun da pratikte bir şey yapması lazım. Onlardan rica ediyoruz: Kardeşiz biz, amca çocuklarıyız, iç içe geçmişiz; birlikte yaşamak istiyorsak birbirimize zarar vermemeliyiz! Birlikte yaşayacaksak birbirimize yardım etmeliyiz. Birlikte yaşayacaksak adını ne koyarsak koyalım, hepimizin devleti olmalı. Hepimizi kucaklasın. Sadece Türk elitlerinin değil.

"NE HENDEKLER OLSUN, NE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI"

Ne hendekler olsun, ne yollar kapatılsın ne de askerler sokağa çıkmayı yasaklasın.Şehirde kimse sokağa çıkmayacak, ne demek bu! Ayıptır! Tarihte kaldı böyle şeyler. Türkiye ilerlemek isteyen, demokratik olmak isteyen bir ülke. Bu tür facialar halkın başına gelmemeli.

"AMCA, KUZEN- DAYI, YEĞEN OLMUŞUZ"

Türk kardeşlerimiz birlikte yaşayalım diyorlarsa ki ben amca-kuzen, dayı-yeğen olmuşuz diyorum, kız alıp vermişiz, eğer bizi kendilerine eşit kabul edip saygı gösterirlerse her şekilde birlikte yaşamaya hazırız, problem yok. Herkes kendi toprağında, kendi yerinde, kendi köyünde, kendi şehrinde, kendi bölgesinde kardeşçe yaşayabilir. Sistem herkesin olmalı, herkesi kucaklamalı. Sadece Türklerin sistemi değil, tepedeki Türk lehçelerinin değil, Türkiye halklarının olmalı. Ve herkes olduğu gibi kabul edilmeli. Bu gerçekleştiğinde Türkiye gerçekten de yenilenmiş, yeni bir sistem olmuş olacak. Süper bir şey bu, gerçekleşecektir de. Buna hizmet etmeye hazırım. Kürtler de buna yakın olmalı, istemeli bunu. Savaşmadan. Savaşlar olmadan.

"BARIŞALIM, SELAMLAŞALIM"

Barışalım, kardeşlik elini uzatalım birbirimize, Selamünaleyküm, aleykümselam, rojbaş, şevbaş, günaydın, günaydın, hoş geldiniz, sefa buldunuz, bi xêr hatin, ser çava hatin… bu güzel sözler söylenmeli her yerde. Birbirinizi böyle kabul edin. Bu olmalı.

"BARIŞ İÇİN ÜSTÜME NE DÜŞERSE YAPARIM"

Ben gelişi güzel değil, akıl ve mantıkla hizmet edeyim, bir araya gelsinler, tokalaşsınlar. O parlamentoda karara varsınlar, savaşı durdursunlar, meseleyi orada halletsinler. Çağırdıklarında sazımı alıp giderim, elimden gelen budur. Siyasetçi olmak istemem. Ama kendi felsefeme göre hareket etmek isterim. Benim felsefem; şarkılarımdır. Korkmadan, hileye başvurmadan, yalan söylemeden. Kimseden korkum yok. Allah bana bir güç, bir maneviyat vermiş, onu kullanıyorum. Benim ordum, maneviyatımdır. Benim ordum onlarınkinden çok daha güçlüdür. Maneviyatımı kullanmamı istiyorlarsa insanca bir araya gelsinler, çağırsınlar beni, başım gözüm üstüne. Giderim, sizin için ne yapabilirim, derim. Şarkı söylememi isterlerse şarkı söylerim. Xezalê’yi söyle derlerse onu söylerim. Acıklı parça çal deseler ağlatırım onları. Halay isterlerse ayağa kalkıp el ele halaya durmalarını sağlarım. Budur yani, başka ne yapabilirim ki.