Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 25 Eylül'de Kuzey Irak'ta 'Kürdistan bağımsızlığı' için yapılacak referandumuna hükümetin derhal tepki göstermesini ve gerekirse bölge ülkeleriyle birlikte yaptırım gücü uygulaması gerektiğini söyledi.

Perinçek, “Kürdistan’ burada ABD ve İsrail üssü olarak kurulacaktır. ‘İkinci İsrail’ olması söz konusudur. 1500 kilometre ötedeki İsrail bu kez 7/24 komşumuz oluyor. Bu yalnız toprak bütünlüğümüz için değil rejimler için de tehdittir” dedi.

REFERANDUM DÜNYANIN GÜNDEMİNDE

Vatan Partisi Ayvalık İlçe Başkanlığı binasında İlçe Başkanı Deniz Tuğhan Arbak ve partililerle bir araya gelen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e ziyaretinde İl Başkanı Osman Aydın Şahin eşlik etti. Burada partililere seslenen Doğu Perinçek, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Kürdistan bağımsızlığı adı altında yapılacak referandumun yalnız Türkiye’nin değil dünyanın gündeminde olduğunu söyledi.

SUUD STRATEJİSİNİN BAŞARI İHTİMALİ

Dıleymi, "ABD, Arapları, Irak'la yakınlaşma ve İran'ın bu ülkedeki varlık ve nüfuzuna paralel bir etkiye sahip olma konusunda zorladı. ABD'nin bu zorlamasının yanı sıra Suudi Arabistan da Arap Şiileri çevreleyip İran'ın etki alanından uzaklaştırmaya çalışıyor."değerlendirmesinde bulunurken, Riyad yönetiminin bu stratejide başarılı olma ihtimaliyle ilgili şunları söyledi:

"Suud yönetimi, Irak'ta siyasi ya da askeri açıdan İran'ın sahip olduğu varlık ve nüfuza sahip değil. Bu nedenle bazı durumlar göz önüne alınmazsa bu stratejinin başarılı olacağını düşünmüyorum. Suud'un Arap Şiileri kendi tarafına çekebilmesi için gözetmesi gereken durumların başında, her alanda Irak'taki varlığını güçlendirmesi gelmektedir. Bu da kolay olacağa benzemiyor. Üstelik bu, Suudi Arabistan'ın tek başına gerçekleştirebileceği bir şey değil. Burada Arapların ortak hareket etmesi ayrıca ABD'nin Irak'taki Arap varlığına ortam hazırlaması gerekiyor."

REFERANDUMA MÜSADE EDİLEMEZ

“Bırakın Kürdistan’ı referandumuna bile müsaade edilemez. Kürdistan burada ABD ve İsrail üssü olarak kurulacaktır. İkinci İsrail olması söz konusudur. 1500 kilometre ötedeki İsrail bu kez 7/24 komşumuz oluyor. Bu yalnız toprak bütünlüğümüz için değil rejimler için de tehdittir. İsrail boş durmayacaktır. Şimdiden zaten PKK ve İŞID’ı kullanıyor, burnumuzun dibine geldiği zaman bu tehdidin ciddiyeti ağırlaşacaktır. Bu nedenle bölge ülkelerinin bağımsızlığı, bütünlüğü ve geleceğiyle hiçbir şekilde bağdaşmayan doğrudan doğruya bölge ülkelerine savaş ilanı anlamı taşırken Kürtler için de felaketten başka bir şey getirmeyecektir.

KÜRTLER ATEŞE SÜRÜLMÜŞ OLACAK

Çünkü, Kürdistan kurmaya kalktıkları zaman bütün bu ülkelerin Kürtleri ateşe sürülmüş olacaktır. Bu teşebbüsten sonra bölge Kürtleri bir nevi ABD ve İsrail adına cepheye sürülecektir. Türkiye’mizin bağımsızlık ve bütünlüğünü, Cumhuriyet’i tehdit ettiği için Kürdistan girişimine destek verilemez. O nedenle hükümet derhal bunu açıklamalı, Barzani yönetimine muhtıra verilerek bu girişime son verilmesi istenmeli. Bir süre tanınarak bu girişimden vazgeçildiği ilan edilmediği takdirde Habur kapısı kapatılmalıdır.”

“BARZANİ GEREKİRSE TÜRKİYE’YE ÇAĞRILIP UYARILMALI”

Parti olarak harekete geçip, Hükümetin yapmadığı işleri yaptıklarını öne süren ve İran’a gittiklerini belirten Perinçek,  şöyle devam etti:

“Ali Ekber Velayet ile buluştuk. Vatan Partisi ve İran olarak kararlılığımızı açıkladık. Kesinlikle, ikinci İsrail’e izin verilemez. Diğer devletleri de ortak tutuma çağırdık. İran harekete geçti ve bizim hükümetimizin yapmadığını yaptı. Vatan Partisi olarak Rusya ve Suriye ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hükümete de Ayvalık’tan Kuva-i Milliye’nin ilk örgütlendiği yerlerden biri olan bu bölgeden bir vatanseverlik merkezinden çağrıda bulunuyoruz; derhal bu konu ciddiye alınmalı, hükümet düzleminde gerekli girişimlerde bulunulmalı. Barzani gerekirse Türkiye’ye çağrılıp uyarılmalı ve Habur Kapısı’nın kapatılacağı açıklanmalı. Gerekirse Irak, İran ve Suriye ile birlikte bir yaptırım gücü kullanacağını herkese duyurmalıdır.”