Hürriyet'e konuşan ve bu akşam ekranlara gelecek yeni dizisi Reaksiyon'un bilinmeyenlerini anlatan Erdal Beşiçioğlu bu sezon karşımıza 'paralel devletin Dayı'sı' olarak çıkacak...

Geçen sene filminizden yola çıkarak “Sadece Ankara değil Türkiye yanıyor” demiştiniz. Yangın devam ediyor mu?
-İçin için yanıyoruz. En tehlikelisi de o. İzliyoruz. Yangına nerede ve nasıl müdahale edeceğiz; bilmiyoruz. ‘Yeni Türkiye’ diyoruz ama ne demek olduğunu vatandaş bilmiyor.

25928928.jpg

Siz biliyor musunuz?
-Bilmiyorum. ‘Reaksiyon’u kabul etme sebebim daha fazla içinde olmak ve sormak.

Hep muhalif miydiniz?
- Bana ters gelen her şeye, dayatmalara muhalifim. Hangi siyasi iktidar gelirse gelsin. Aşırı uçların hepsi benim için faşizmdir.

Sizin bir tarafınız var mı?
- Yok. Sanatçıyım. Eğer tarafım olursa doğru bakamam. Hangi siyasi ideoloji gelirse gelsin bu devlet yönetimini eleştirmekle yükümlü bir merciye sahibim. Biz böyle tercih etmişiz. Susmamız mümkün değil. Çünkü çenemiz düşüktür. O yüzden oyuncuyuz.

Gezi’ye katılmıştınız. Kimilerine göre Gezi çok şeyi değiştirdi. Sizce?
- Toplumsal uyanış bakımından Gezi birçok şeyi değiştirdi. Ağaçlar kesilmedi. Topçu Kışlası yapılmadı. Ondan sonraki ideolojik birtakım sahiplenme biçimleri tartışılır.

Sizce şu an olsa korkmadan yine sokaklara çıkılır mı?
- Köz halinde bir ateş var, her şey izleniyor. Ona göre hal ve hareketler belirlenecek.

Çarşı üyelerine müebbet hapis istenmesine ne diyorsunuz?
- Çarşı her şeye karşı olacak tabii. Adamların sloganı bu kardeşim. Bunun için de kimseyi cezalandıramazsınız. Onlar hükümeti yıkacak kadar güçlüler mi ya da siz o kadar güçsüz müsünüz?

25928929.jpg

Reaksiyon’un derdi ne?
- Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde birtakım yapıların varolduğu düşünülüyor. Bütün bu konjonktür içinde de hükümetlerin ya da ideolojilerin değil, devletin varolma çabası var. Canlandırdığım ‘Dayı’ karakteri onların içinde devleti savunan, devletin bekasına inanan, devlet için yetiştirilmiş, Misak-ı Milli sınırlarının savunulması gerektiğine inanan bir istihbarat teşkilatı üyesi.

Fragmanlarda derin devlet, paralel devlet, sosyal devlet, emperyal devlet başlıklarını görüyoruz. Sizin devletiniz hangisi?
- Onlar bana derin devleti uygun bulmuşlar. Ama Erdal’ın devleti sosyal devlettir.