İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce, "PKK terör örgütünün sürekli propagandasını yapmak ve yayın organı gibi hareket etmek" gerekçesiyle, Anayasa'nın 28. maddesince geçici olarak kapatılmasına karar verilen Özgür Gündem Gazetesi'nin avukatları, "kapatma kararının durdurulması, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararının tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasını ve oluşan maddi-ticari zararın giderilmesi" talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuru dilekçesinde, " kapatma kararının, adil yargılanma hakkıyla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal ettiği" belirtildi.
"SUÇ VE CEZA OLGUSU BELİRSİZ" 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce, "PKK terör örgütünün sürekli propagandasını yapmak ve yayın organı gibi hareket etmek" gerekçesiyle kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin avukatları kapatma kararını Anayasa Mahkemesine taşıdı. Özgür Gündem Gazetesi'nin avukatları, gazetenin kapatılmasına ilişkin itirazın İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliği'nce reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Avukat Özcan Kılıç ile Sercan Korkmaz tarafından hazırlanan 12 sayfalık başvuru dilekçesinde, "İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği kararında, gazete hakkında verilmiş ve kesinleşmiş herhangi bir mahkumiyet kararından değil, sadece başlatılan bir soruşturmanın varlığından söz edilmektedir. Hangi yasada tanımlanan suç nedeniyle açılan ve hükme bağlanan bir mahkumiyet kararının olduğu belirtilmemiştir. Dolayısı ile 'suç ve ceza' olgusu belirsiz kalmıştır" denildi.
"ADİL YARGILANMA HAKKI VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLMİŞTİR"
Başvuruda dilekçesinde, kapatma kararının, Anayasa'nın "Hak arama hürriyeti" başlıklı 36'ncı, "Suç ve cezalara ilişkin esaslar" başlıklı 38'nci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesi ile güvence altına alınan "Adli yargılanma hakkını", ayrıca, Anayasa'nın "Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması" başlıklı 13'ncü, "Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" başlıklı 26'ncı, "Basın hürriyeti" başlıklı 28'nci, "Basın araçlarının korunması" başlıklı 30'ncu maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS)'in "İfade özgürlüğü" başlıklı 10'ncu maddesiyle güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi.

4 YÖNETİCİSİ TUTUKLANDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği 16 Ağustos'ta, Özgür Gündem Gazetesi'nin "geçici olarak kapatılmasına" karar vermişti. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya, Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Yayın Danışma Kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci yazar Necmiye Alpay, PKK örgütü üyesi olmak suçundan tutuklanmıştı.