Hakkâri Dağlıca'da 16 askerin şehit düştüğü saldırının ardından bölgede hava ve kara operasyonları yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak'ın kuzeyine kaçan gruptaki 35-40 PKK militanının ve PKK kamplarının hedef alındığı bir hava operasyonu da gerçekleştirildi.

Hava operasyonuna başlanmadan hemen önce Özel Kuvvetler'e bağlı iki tabur askerin, sıcak takip için Kuzey Irak'a geçtiği, burada Kaçak PKK'lıları etkisiz hale getirdiği kaydedildi.

BİLGİYİ ÖZEL KUVVETLER VERDİ

Özel Kuvvetler'in, kaçan bazı PKK'lıların koordinatları konusunda da uçakların vurması için bilgi verdiği kaydedildi. Dağlıca'da başlayan, havadan ve karadan Kuzey Irak'ta sürdürülen operasyonlarda 100'e yakın PKK'lının etkisiz hale getirildiği kaydedildi.35 adet F-16 ve 18 adet F-4 savaş uçağının katıldığı operasyonda örgütün Kandil, Hakurk, Avaşin, Metina, Basyan, Gare ve Zap kampları da hedef alındı. Kamplarda tespit edilen 20 hedefe 130 mühimmat atıldı.
 
Özel kuvvetler Kuzey Irak'ta
 
Askeri kaynaklar, Dağlıca'daki saldırının ardından gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, bölgede yoğun çatışmalar yaşandığını da bildirdi. Van’da konuşlu olan sekiz Jandarma Özel Harekat Timi (JÖH) ve Özel Kuvvetlere ait iki taburun, PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirmek için saldırıdan sonra bölgeye gönderildiği, ilk gün sis nedeniyle vadiye inemeyen sekiz Jandarma Özel Harekât Timi'nin (JÖH) hava koşullarının düzelmesinin ardından vadiye iniş yaptığı ifade edildi.
 
Üç JÖH timi vadide emniyeti sağladıktan sonra diğer beş JÖH timi PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirmek için operasyon başlattı. Saldırının olduğu gün, aynı saatte vadide çıkan çatışmada 17 terörist öldürüldü. Daha sonra Özel Kuvvetlere ait iki tabur operasyona destek verdi. 2 gün aralıksız süren operasyonda 38 teröristin daha öldürüldüğü belirtildi. Bölgede operasyonlara devam eden Özel Kuvvetler'e ait iki tabur, 20 kişiden oluşan iki terörist grubun peşine düştü. Özel Kuvvetler, sıcak takip kapsamında karadan sınır ötesi operasyon gerçekleştirdi. Özel Kuvvetlerin teröristlerin bulunduğu koordinatları savaş uçaklarına iletti.
 
Başlayan hava operasyonunda savaş uçakları Kuzey Irak’a kaçan 20’li terörist gruba bomba yağdırdı. Savaş uçağı teröristlerden en az 12’sini etkisiz hale getirdi. Daha sonra Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 35 adet F-16 ve 18 adet F-4 savaş uçağı Irak'ın kuzeyine kaçan grubun intikal halindeki kolları üzerine ve Irak'ın kuzeyinde bulunan Kandil, Hakurk, Avaşin, Metina, Basyan, Gare ve Zap kamplarındaki hedeflere önceki gece 23.00 ile 05.00 saatleri arasında yoğun hava bombardımanı düzenledi.
 
İmha edildiler
 
Kamplarda tespit edilen 20 hedefe 130 mühimmat atıldı. İntikal halinde Türkiye'den kaçan 20 kişilik iki grup da ateş altına alındı. Hedefler tam isabetle vurularak tamamen imha edilirken, kamplarda da çok sayıda militanın etkisiz hale getirildiği kaydedildi.
 
100 terörist öldü
 
PKK kamplarına düzenlenen hava saldırısında kamplardaki lojistik sağlayan bölgelerin ve sığınakların imha edildiği öğrenildi.
 Askeri kaynaklar 2 gün süren hava ve kara destekli operasyonlarda 100’e yakın PKK’lı teröristin öldüğünü açıkladı.