Gelişmiş hareket kabiliyetinin yanı sıra, sanal zekaya da sahip olan robot, tamamen yerli üretim olma özelliğini taşıyor.
Üretici firmanın Genel Müdürü Sefer Erseven, projenin yaklaşık 2 yıllık bir süreyi kapsadığını ifade ederek, AKAR'ın Polis Özel Harekat birimi personelinin eğitiminde kullanılmasının amaçlandığını kaydetti.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan proje kapsamında prototip robot üretimlerinin gerçekleştirildiğini belirten Erseven, "Yaklaşık 2 yıllık bir zaman zarfımız vardı. Prototip üretimlerimiz yapıldı ve seneye teslimatın yapılmasını planlıyoruz. Tamamen yerli ve Türk mühendislerimizle firmamız tarafından üretiliyor. Robotun üzerindeki yazılım da bizim tarafımızdan geliştiriliyor" diye konuştu.
AKAR'ın, belirlenen senaryolara göre keskin nişancıların atış eğitimlerinde kullanılmak üzere tasarlandığını vurgulayan Erseven, "Robot, belirlenen senaryolara göre çeşitli rotalar boyunca ilerleyecek ve önüne çıkan engelleri de aşma kabiliyeti olacak. Herhangi bir yerden ateş edilip vurulduğunda yatacak, bir müddet sonra doğrulacak. Dost-düşman şeklinde çift yönde mankenimiz kullanılacak" bilgisini verdi.
Erseven, robotun eğitimlerde sabit bir hedef olmasının yanında, "çok yönlü, yüksek hareket kabiliyetli ve akıllı bir hedef" olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"AKAR, bomba imha üzerinde de her türlü arazi koşulunda da kullanılabilir. Emniyette şu an AKAR için bir platform hazırlanıyor. Robot ayrıca binaların içinde de hareket edip, gezebilecek. Geliştirilmiş versiyonunda vurulduğu zaman yanındaki robotlara 'Burada düşman var, kaçın' mesajı yollayıp, iletişime geçebilecek. Sistemin Türkiye'de bir benzeri daha yok."
AKAR'a yurtdışından da yoğun talep olduğunu kaydeden Erseven, "Slovakya'dan talep var. Polonya'da da beğenildi. Önümüzdeki yılın ortalarında ihracata geçmeyi düşünüyoruz" dedi.

ROBOTUN BAZI ÖZELLİKLERİ
AKAR'ın görünümü, hız, boyut, şekil ve davranış bakımından insana benzer şekilde tasarlandı. 4x4 zırhlı donanımı sayesinde arazi şartlarına uygun şekilde geliştirilen robot, rehine kurtarımında, özel harekat birimlerinde ve güvenlik güçlerinin eğitimlerinde kullanılmak için üretildi.
AKAR'ın her tekerleği yüksek torklu elektrik motoruna sahip olacak. Platform üzerindeki mankenin rehine senaryolarında kullanılabilmesi için aynı platform üzerinde iki farklı hedef sistemi kullanılabilecek özellikte.
Yazılımına istenilen eğitimlerin uygulanabildiği AKAR'ın sistemi, eğitime katılanların başarılarını kontrol edebilmek için raporlama yapılabilir özellikte tasarlandı.
İvmeli hız kontrolü, frenleme kontrolü, uzaktan kontrol, navigasyon, farklı senaryolar belirleyebilme ve hedef sistemi gibi özelliklerin bulunduğu robotta, gece eğitimleri için ışıklandırma, araç kontrol, navigasyon, engel tespit, haberleşme ve personelin performanslarının takibi sistemleri de bulunuyor.