Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, internetten ikinci el oto alacakların dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmasını isteyerek, "İnternetten kapora dolandırıcılığı yapılıyor. Kimi hırsızlar başka araçların fotoğraflarını çekip internette satıyor" dedi.

İnternetten ikinci el otomobil almak isteyenleri ikaz eden Hakan Yanık, ikinci el oto satışlarında durgunluk yaşandığını dile getirdi. Yanık, internet üzerinde yapılan satışların sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, internet ortamında yapılan satışların hükümet tarafından düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Binbir güçlükle para biriktirerek otomobil almayı hayal eden vatandaşların dolandırıldığını kaydeden Yanık, dolandırıcıların yolda gördükleri herhangi bir aracın fotoğrafını çekerek internette satışa sunduğunu öne sürdü. Aracı almak isteyenlerden kaparo adı altında para talep eden dolandırıcıların daha sonra ortalıktan kaybolduğunu ifade eden Yanık, "Aracı almak isteyenlerden hesap numarası vererek para yatırmalarını talep eden dolandırıcılar var. Bu internet tokatçılıklarına dikkat edilmeli. Dolandırıcılar parayı aldıktan sonra telefonlarını iptal edip ortadan kayboluyor. Bu yüzden internetteki araç satışlarına kanuni düzenleme getirilmesi lazım" dedi.

İNTERNET SATIŞLARI FİYATLARI ALT ÜST ETTİ
Yanık, internet üzerinden kendilerini galerici olarak tanıtan dolandırıcıların sektörü lekelediğini savunarak, ikinci el araç almak için internet yerine galericilerin tercih edilmesini istedi. İnternet satışlarının araç fiyatlarını alt üst ettiğini, sıfır oto satan bayilerin ikinci el satışlara yönelmesinin oto galericilerin satışlarını etkilediğini ifade eden Yanık, "Sanal ortamda insanlar araçları görmeden peşinden koşuyor, ama çoğunun umduğu karşısına çıkmıyor. İnternette biçilen araç fiyatları hayaldir. Mesela bir araç 5 bin TL ise, başka internet sitesinde aynı model araç 10 bin TL'ye satılıyor. Bu dengesizlikler ikinci el araç sektörünü olumsuz etkiliyor. Sektörde durgunluk sürüyor. Bu sezondan ciddi bir beklentimiz yok. Türkiye'nin alım gücü serbest piyasada düştü. Ticarette çek ve senetlerin artık itibarı kalmadığını düşünüyoruz.
Piyasadaki nakit akışının duruşu sektörü zor durumda bıraktı" diye konuştu.
İkinci el oto satışı yapan iş yerlerinin şehir merkezinin dışına çıkarıldığını söyleyen Yanık, bazı otomobil firmalarının ise şehir merkezinde sıfır ve ikinci el araç satışı yaptığını anlattı. Yanık, "Çifte standart söz konusu. Şehrin göbeğinde oto bayileri sıfır marka araç satıyor. Biz ise şehrin dışına gönderiliyoruz. Vatandaştan ne kadar uzaklaşırsak o kadar işimiz zorlaşır" şeklinde konuştu.