Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan 'Fırat Kalkanı' harekatı ile Cerablus'un ardından açılan Rai cephesi ile desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri Suriye sınırında 98 kilometrelik alanı terör örgütü DAEŞ'ten temizledi.

Harekatın ilk günlerinde yoğun top atışına tutulan bölgedeki askeri hareketlilik sınırın iç kesimlerindeki DAEŞ kontrolündeki bölgelere taşındı. Bu arada DAEŞ tehdidine karşı ABD tarafından Gaziantep'e Hımars füze sistemi kuruldu.

ÖSO, BAB BÖLGESİNE İLERLİYOR 

Cerablus ile Azez arasındaki 98 kilometrelik alanı terör örgütü DAEŞ'ten alarak kontrolü sağlayan ÖSO güçleri, Suriye'nin güney kısmındaki Bab bölgesine doğru ilerliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen ÖSO güçlerinin, DAEŞ'in önemli merkezlerinden olan ve Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta olan Bab'ı ele geçirmeyi hedeflediği belirtildi. 

"Fırat Kalkanı' harekatının başladığı günlerde Cerablus'ta ve harekatın ikinci aşamasında girilen Çobanbey olarak bilinen Rai bölgesinde yaşanan askeri hareketlilik ise sınır hattının ÖSO denetimine girmesiyle yerini sessizliğe bıraktı. DAEŞ'ten temizlenene kadar Fırtına obüsleri tarafından vurulan Cerablus ve Çobanbey'de harekatın 13'üncü gününde patlama ve top atışı olmadı. Elbeyli ilçesinde de yaşanan hareketliliğin azalmasıyla hayat normale dönmeye başladı. 

SINIR GÜVENLİĞİNE ABD'DEN HIMARS'LI DESTEK 

Harekat başlamadan önce Suriye sınırına 30 kilometre uzaklıkta olan Gaziantep'e bağlı Almalı Köyü'ne ABD tarafından HIMARS füze sistemi kuruldu. Sistemi kullanan 50 ABD askeri de köyün hakim bir noktasında oluşturulan üsse yerleşti. 

IŞİD'e yönelik kullanılması planlanan ve 92 kilometrelik menzile sahip füzeler geçen cumartesi günü ilk kez ateşlenerek Rai ve Bab bölgesindeki IŞİD mevzilerini vurdu.

Hızlı hareket kabiliyetine sahip 2 araçlık ve 30 namlulu HIMARS bataryalarının Fırat Kalkanı harekatı bitene kadar Almalıtepe'de konuşlanarak DAEŞ'e karşı kullanılması bekleniliyor.