Bölgede inşaat işlerinden dolayı yolu belediyeye düşenlerin kolaylıkla bildiği “Amedliler kliği”, şirket sahiplerinden bağış adı altında haraç topluyor. Belediyelerin yönetiminde ağırlıkları hissedilen “Amedliler”, bağışların gecikmesi durumunda işadamlarını mağaralara çağırıp infaz ediyor.

İŞ İÇİN HARAÇ

Ankara-Batman ortaklığına dayalı yol ve baraj inşaatı yapım işleriyle uğraşan bir inşaat firmasından, Tokat, Diyarbakır ve Batman'da aldığı kimi yol yapım işleri karşılığında yüzde 3-7 arasında sözleşme muhammen bedeli üzerinden bir tür vergi/bağış istendiği ve firma yöneticilerinin işlerinin aksamaması için bu parayı verdiği söz konusu olayın geçtiği şehirde tüm iş çevrelerince biliniyor.

PARALAR KANDİL'E

Başta Diyarbakır, Batman ve Mardin belediyelerinin gerek Kentsel Dönüşüm Projeleri gerekse de inşaat ruhsatları karşılığında müteahhitlik firmalarından bazen İl KCK sorumlularının bazen de Bölge KCK sorumlularının aldıkları ve Kandil'e gönderdikleri vergiler bulunuyor.

Batman'da şu anda 7 Kentsel dönüşüm projesi, Diyarbakır'da 30 bin Konutluk Kentsel Dönüşüm projesi, Suriçi, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde inşaat yapım izni karşılığında kimi zaman nakit paralar, kimi zaman sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlar, kimi zaman daire karşılığı adı altında vergiler alınıyor. Batman'da Siirt-Çevre yolu üzerinde yapılan ve Batman'ın en büyük projesi olan Kentsel Dönüşüm projesinde firma sahibinin 4-6 milyon lira vergi/bağış/haraç vererek inşaat yapımını tamamladığı konuşuluyor.

Yine aynı şehrin aynı bölgesinde talep edilen parayı veremeyen kimi inşaat projeleri ya süründürülüyor ya da geciktirilerek ağır aksak ilerlemesine neden olunuyor. Bu tip kayıt dışı para alımları, Batıda diğer belediyeler tarafından da yapılabiliyor. Buradaki farklılık, KCK'nın bunu fahiş miktarlarla yapmasından ve bunların büyük bir kısmının silahlı örgüte aktarılmasından kaynaklanıyor.

İCAZET AMEDLİLER'DEN

Bölgede inşaat işlerinden dolayı işi, belediyeye düşenlerin kolaylıkla bildiği gibi “Amedliler Kliği" bu tür iş ve işlemleri KCK adına yürütüyor. Belediyelerin yönetiminde bir “Amedliler" ağırlığı hissediliyor ve pazarlıkların-icazetlerin bu klikten alındığı biliniyor. Hakkâri-Yüksekova Havaalanı'nın yapımı süresince PKK tarafından inşaat firmasına ait araçların yakıldığı, çalışanların tehdit edildiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, havaalanının resmi açılış töreninde dillendirilmişti.

BÖLGEDEKİ HERKES BİLİYOR

Tüm Türkiye'de tanınan büyük inşaat firmalarının Siirt, Bitlis, Kozluk, Batman, Şirvan gibi yerlerdeki baraj, yol ve sulama kanallarındaki ihalelerinden PKK'ya verdi adı altında bağışlar yapıldığı da bölge insanı tarafından biliniyor. Baraj inşaatlarının bitirilmesi karşılığında PKK'nın aldığı vergilere göz yumulduğu bölge insanı tarafından sürekli konuşuluyor. Zaman zaman bağışların gecikmesi veya yapılmaması durumunda, işadamlarının tehdit edildiği, patlayıcı atılarak uyarıldığı, iş makinelerinin yakıldığı ve çalışanlarının tehdit edildiği de söz konusu illerin yerel gazetelerin de haber olarak yer alıyor.

BAĞIŞLARA PERDELEME

Bunların yanı sıra Diyarbakır, Batman, Mardin ve Van başta olmak üzere bazı illerde tüm büyük inşaat firmaları, büyük alışveriş merkezi sahipleri ile özel hastane sahiplerinden vergi adı altında KCK tarafından paralar alınıyor. Zaman zaman arsa takasları ile parklar, taziye evi, sportif ve sosyal tesisler yapılarak alınan bağışlar perdeleniyor. Tüm bu baskıların gözönünde olmama sebebi ise insanların silah zoruyla sindirilmesi. Bölge halkı bu baskıları dillendirmekten korkuyor.

MAĞARALARDA İNFAZ

Bağış yapmayan/vergi vermeyen kimi iş adamları, önce her ildeki silahlı militanların kaldığı mıntıkaya, bazen de Erbil, Zaho, Diyarbakır, Kato Dağı, Hakurk, Kanireş, Avaşinbölgelerine kuryeler veya telefonlarla çağrılıyor. İşadamlarından hesap soruluyor ve tahsil edilemeyen paralar için sorgulamalar yapılıyor. Vergi/bağış toplamaları için önce Cilo Dağı eteklerindeki mağaralara çağrılan Hakkâri-Yüksekova-Şemdinli bölgesindeki işadamları, gerekli görülmesi halinde Beytüşşebap-Irak sıfır noktası olarak bilinen Kato-Haftanin bölgesindeki kamplara da götürülüyor. Şırnak-Cizre-Silopi hattındaki işadamları ise vergi toplamaları için Cizre/Cudi dağı veya Küpeli dağı eteklerine, yeterli görülmemesi halinde ise bölge insanının tabiriyle “aşağıya" yani Güney Kürdistan'a çağrılıyor. İşadamlarının çağırıldığı mağaralar, yargılama ve infaz yerleri olarak da biliniyor.

ERBİL'DE SORGULANDI

Batman'da elektrik-trafo hizmetleri ihalesini alan ve HDP'ye yakınlığıyla bilinen bir firma sahibinin KCK tarafından kendisinden talep edilen 50 bin liralık parayı vermediğinden dolayı Erbil'e çağrıldığı ve buradaki sorgulamanın ardından parayı ödemek zorunda kaldığı iş çevreleri tarafından biliniyor.