Ekiplerin aralıksız gerçekleştirdikleri operasyonlarda bazı vatandaşların evlerini terk ettikleri, hasta ve hamile vatandaşların güvenlik güçlerinin kontrolü altında sağlık ekiplerine ulaştırıldıkları görüldü. Vatandaşlar yaşadıklarını tokat gibi verdikleri, “Hendekler para etmez” cevabıyla özetledi. Ayrıca 120 bin nüfuslu ilçenin neredeyse yarısı teröre taviz vermeyerek büyük illere göç etti.

Nusaybin’e bağlı Abdülkadirpaşa, Dicle, Fırat ve Yenice Mahallelerinde dün sabah saat 07.00 itibariyle başlatılan sokağa çıkma yasağına bağlı olarak bölgede operasyonlara devam ediliyor. Adı geçen dört mahalledeki barikatlar ve kazılan hendeklere daha önce teröristler tarafından döşenen patlayıcılar önce hedef alınıyor ardından ise ateş açılarak bölge kontrol altına alınıyor. Akabinde ise kafes donanımla kepçeyle yer altına döşenen patlayıcılar yok ediliyor. Gün boyu süren çatışmalarda ve yaşanan sıcak dakikalarda evlerini terk etmek isteyen ya da sağlık problemi olan bazı vatandaşların polis ekiplerinin kontrolü altında sağlık ekiplerine ulaştırıldıkları görüldü.

3 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Öte yandan, yetkililerden alınan bilgiye göre, yaklaşık bir aydan bu yana yasağın hakim olduğu mahallelerden 10 bin 687 nüfuslu Abdülkadirpaşa Mahallesi'ndeki 3 teröristin etkisiz hale getirildiği ve güvenliğin kısmen kontrol altına alındığı öğrenildi. 8 bin 980 nüfuslu Fırat, 8 bin 397 Yenice ve 5 bin 858 nüfuslu Dicle Mahallesi'nde ise operasyonlara devam ediliyor.

MAHALLE DEĞİL MAYIN TARLASI

Yetkililerden alınan diğer bilgiye göre ise yaklaşık 300 kilo ağırlığında hendek ve barikatlarda, 7 ton civarında da mahallelerde yer altına kablo düzeneği ile döşenen patlayıcının bulunduğu öğrenildi. Patlayıcıların bulunduğu hendek ve barikatlardan 26’sının imha edildiği, söz konusu dört mahallede 300’e yakın terör örgütü mensubunun bulunduğu binden fazla ekip tarafından sürdürülen operasyonla müdahale edildiği, operasyona çevre illerden de takviye ekiplerin destek verdiği edinilen bilgiler arasında yer aldı.

“HENDEKLER PARA ETMEZ”

Ayrıca Suriye’nin Kamışlı kentine sınıra sıfır noktada bulunan Nusaybinli vatandaşlar, hendeklerin ve barikatların bir an önce kaldırılması gerektiğini, yanı başlarındaki Suriye’de yaşanan iç ayaklanmaları örneklendirerek söyledi.

İlçede 10 yılı aşkındır esnaflık yapan vatandaş, “Şehrimizin 120 bine yakın nüfusu var. Onun için burada yaşlısı hamile olanı çocuklarımız var. Bir aya yakın bu süreçte çocuklarımız okula gidemiyor. Kendi ihtiyaçlarımızı şehrin içinde göremiyoruz. Çocuklar korkudan panikten psikolojileri bozuk. Buradaki esnafın ödemeleri var. Esnafların yüzde 100’ü iflasın eşiğinde. Şehrin yüzde 40’ı ise göç yaşıyor. Metropol kentlere özellikle buradan göç çok oluyor. Biz açık cezaevi gibi bile yaşamıyoruz çünkü ora da bile bir pencere var. Sokağa çıktığımız an ölüm tehlikesi altındayız. Bu millet barış istiyor ve herkesin birbirini artık sevmesi lazım, birbirini kırmaması gerekiyor” dedi.

Zeynel Abidin Mahalle muhtarı Hurşit Elçaoğlu da, “Yanı başımızda Suriye’de silah ve çatışma sesleri gelmezken burada içimizde bomba sesleri duyuyoruz. Çocukların çoğu bir aydır okula gidemiyor. Benim kanaatimce hendekler para etmez. Buradaki vatandaşlar huzur istiyor. Burada günlük yevmiye ile çalışan insanlar var. Bu işin son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.